Prima pagină » Știri » Peștele UNIC în lume care se găsește în România. Ar fi fost contemporan cu ultimii dinozauri care au umblat pe suprafața Pământului

Peștele UNIC în lume care se găsește în România. Ar fi fost contemporan cu ultimii dinozauri care au umblat pe suprafața Pământului

Peștele UNIC în lume care se găsește în România. Ar fi fost contemporan cu ultimii dinozauri care au umblat pe suprafața Pământului
Aspretele / Sursa foto: Andrei Togor, Marcus Drimbea | Fundația Alex Găvan

În peisajul bogat al biodiversității din România, trăiește un pește unic, care ar fi fost contemporan cu ultimii dinozauri care au umblat pe suprafața Pământului.

Aspretele, cunoscut și sub denumirea sa științifică Salmo asper, este un reprezentant al familiei Salmonidae, trăind în râurile montane limpezi și rapide, precum și în lacuri adânci din Europa. Însă, din păcate, această specie a devenit din ce în ce mai rară din cauza pierderii habitatului său natural și a presiunii exercitate de activitățile umane, inclusiv pescuitul excesiv și poluarea apei.

Unul dintre lucrurile care fac Aspretele atât de special este aspectul său distinctiv. Corpul său alungit și subțire este acoperit de solzi mici și strălucitori, reflectând lumina soarelui în apă și creând un spectacol de culori și reflexii. De asemenea, are pete roșii sau portocalii vibrante care îi decorează flancurile, conferindu-i o frumusețe aparte și o identitate distinctă în rândul altor specii de pești.

Pe lângă frumusețea estetică, Aspretele joacă un rol crucial în ecosistemele de apă dulce. Ca prădător superior, controlează populațiile de nevertebrate și de pești mai mici, contribuind la menținerea echilibrului în habitatele acvatice. Mai mult decât atât, Aspretele servește și ca indicator al sănătății ecosistemului.

Are, după unele estimări, peste 65 de milioane de ani vechime

„Aspretele ar fi fost contemporan cu ultimii dinozauri care au umblat pe suprafața Pământului.

Populația de Asprete numără între numai 10 și 15 exemplare, potrivit celor mai recente estimări oficiale ale Ministerului Mediului.

A fost declarat monument al naturii, fiind recunoscut de către Comisia Europeană în Anexa 2 a Directivei 92/43/CEE ca specie de interes comunitar. În același timp, este prezent pe lista Convenției de la Berna a Faunei Sălbatice și a Habitatelor Naturale a speciilor periclitate ce au strictă nevoie de protecție. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a catalogat-o drept fiind în pericol critic de dispariție (CR).

Dar cu toate acestea, din cauza distrugerii habitatului său și a exploatării hidroenergetice nesustenabile a râului, dar nu exclus la asta, Aspretele se află acum în ultima clipă a existenței sale pe pământ”, a scris Alex Găvan, fondatorul proiectului „Aspretele Trăiește”.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și