Petiția lansată de un deputat PNL: Ce ar putea păți cei care primesc ajutor social și refuză un loc de muncă
„În România, o formă de asistență socială pe care statul o oferă familiilor și persoanelor singure este reprezentată de venitul minim garantat. Acesta se întemeiază pe principiul solidarității sociale în cadrul unei politici naționale de asistență socială”, se arată în textul petiției, lansată pe site-ul formațiunii.
În prezent, legea prevede că persoanele apte de muncă, ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activități, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidența agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, pentru încadrare în muncă, și nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de aceste agenții.
Roman precizează că tot actuala legislație dă dreptul acestor persoane să refuze de 3 ori ocuparea unui loc de muncă, însă din practică se constată că majoritatea celor ce primesc venit minim garantat sub formă de ajutor social refuză să meargă la muncă, preferând să stea acasă pe banii statului.
Deputatul susține că, potrivit statisticilor de pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, la nivelul lunii decembrie 2016 erau 55.457 de beneficiari de drepturi curente și 2.643 de beneficiari suspendați la sfârșit de lună, iar pentru luna aprilie 2017 erau 243.006 beneficiari de drepturi curente și 17.712 beneficiari suspendați la sfârșit de lună.
„Considerăm că modificările sunt necesare, mai ales că, nu de puține ori, mass-media a prezentat cazuri în care beneficiarii de venit minim garantat se plimbă cu mașini de lux sau stau în conace. De asemenea, mulți dintre ei își maltratează copiii și nu-i lasă să meargă la școală sau, în cele mai bune cazuri când îi lasă, le interzic a primi burse de teama ca să nu piardă indemnizația dată de stat”, susține Roman.
Totodată, deputatul liberal afirmă că politica în domeniul social ar trebui să fie orientată către cei nevoiași, și nu către cei care vor să eludeze statul.
„Copiii trebuie să aibă dreptul de a învăța și poate nu e rea ideea de a îi obliga pe părinții beneficiari de ajutoare sociale să îi lase pe aceștia la școală sub sancțiunea de a fi privați de un drept social pe care statul îl acordă. Totuși, un prim pas în acest sens consider că se poate face prin încetarea dreptului de a beneficia de venit minim garantat dacă refuză un loc de muncă. Propunerea de față vine în sprijinul autorităților locale care au nevoie de forță de muncă și modifică alineatul (7) al articolului 15 în sensul ca persoanele apte de muncă să accepte locul de muncă care li se oferă sub condiția ca refuzul acestuia duce la încetarea ajutorului social sub formă de venit minim garantat”, conchide Florin Roman.
La ora transmiterii știrii, petiția a fost semnată de 3419 persoane.