Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, a spus în cadrul dezbaterii că instituția pe care o conduce va proune o inițiativă legislativă prin care reprezentanții universității vor cere să fie retrasă legea care spune că Consiliul Național de Etică este în măsură să judece plagiatele demnitarilor.
„Trebuie lăsată acestă judecată critică doar la nivelul universității. Chiar dacă numai Universitatea din București a avut curajul să facă acest lucru, trebuie ca universitățile să facă acest lucru, și să-și dezvolte și răspunderea lor socială și răspunderea lor academică „, a spus rectorul.
Legea care trebuie schimbată este legea educației din 2011. „Temerea pe care au avut-o în 2011 guvernanții noștri, când au spus că demnitarii trebuie judecați de CNE, a fost nefondată: nu Universitatea din București a decis să ascundă adevărul, ci chiar Consiliul Național de Etică, din subordinea Ministerului Educației”, a declarat Mircea Dumitru.
„Să impunem o legislație prin care să nu mai fie posibil să nu-ți cumperi o lună de libertate cu o pretinsă lucrare științifică”
Rectorul Universității din București a a adus în discuție și posibilitatea ca cei care sunt în detenție să scurte detenția cu o lună de zile dacă produc o lucrare de cercetare științifică. „Așa se face că în momentul de față există oameni care au fost capabili să scrie cinci cărți în domenii care nu au nicio legătură cu ceea ce au făcut sau cu ceea ce știu să facă. Aceasta este o rușine”, a spus Mircea Dumitru, care a spus că un profesor universitar scrie o carte în doi sau trei ani.
„Dacă cineva poate să-mi spună mie că cineva poate să scrie cinci cărți într-un an, în aceste condiții cred că pur și simplu își bate joc de mine. De aceea, dacă vrem ca cercetarea să nu fie aruncată în derizoriu, să nu fie deformată în acest mod, trebuie să impunem o legislație prin care acest lucru să nu mai fie posibil, să nu-ți cumperi o lună de libertate cu o pretinsă lucrare științifică”, a mai spus recotorul.
Gabriel Liiceanu: „Cazul Ponta nerezolvat atunci a dat naștere la ctitorirea publică a fraudei intelectuale”
Gabriel Liiceanu, cel care a inițiat dezbaterea despre plagiat, spune că situația actuală a cazurilor de plagiat are ca punct de pornire momentul 2012, atunci când în spațiul public a apărut cazul plagiatului lui Victor Ponta.
„Cazul Ponta nerezolvat atunci a dat naștere la ctitorirea publică a fraudei intelectuale. S-a dat liber furtului intelectual. Furtul intelectual a fost asimilat în mod firesc de către societate ca ceva ce nu este complet ieșit din comun. Lumea nu simte că furtul intelectual este echivalent cu orice furt din lume. Se poate fura creativitatea, inteligența și timpul cuiva, se poate fura creativitatea și este un efort pentru că obții avantaje fără să fi depus niciun efort. Este vorba de o infracțiune ca la carte. Faptul că în România nu este tratată așa în Codul Penal, e o alta chestiune”, a spus Liicenu.
Scriitorul spune că îi vine să scrie din nou un text ca cel „Fie-vă milă de noi, domnule Ponta”, dar completat „Fie-vă milă de noi și nu ne lăsați să cădem pe mâinile plagiatorilor care s-au născut din mantaua dumneastră, pentru că sunt mult mai teribili”.
Andrei Pleșu: „Hai să ne depunem toți titlurile”
Prezent la dezbatere, Andrei Pleșu le-a propus celor prezenți, dar și deținătorilor de titlu de doctor să renunțe la aceste titluri pentru a-i forța și pe cei care au plagiat să facă acest lucru. „Hai să ne depunem toți titlurile și să spunem că până nu le depun toți cei care au plagiat sau până nu se corectează acest lucru ne suspendăm această calitate”, a spus Andrei Pleșu.
Andrei Pleșu a mai spus că faptul că Victor Ponta s-a apărat în 2012 spunând că citarea s-a inventat în 2012 merita un doctorat. „Asta înseamna ca nici domnul Ponta, nici doamna Andronescu nu au o idee clară despre cum se face o idee publicabilă”, a declat Pleșu.
Mihaela Miroiu: „Nu există o masă critică semnificativă în universitățile românești”
Profesoara Mihaela Miroiu a spus că din păcate plagiatul din universități nu trece drept un lucru complet nepermis în viața academică.
„E un lucru dureros”, a spus doamna Miroiu. În 2004, profesoara a făcut o cercetare în 13 universități din România și peste 60% dintre profesori cunoșteau cazuri de plagiat în universitate, dar plagiatul era plasat pe locul 7 în clasamentul problemelor din universitate.
„Nu există o masă critică semnificativă în universitățile românești care să fie atât de importantă încât intoleranța față de jaful intelectual să fie cum nu se poate mai clară în universități. Asta este o problemă”, a spus Mihaela Miroiu.
Prorectorul Universității din București, Liviu Papadima, a spus că inițiativa legislativă pe care o va propune UB nu va fi introdusă pe cale parlamentară, ci pe calea inițiativei civice.
„Este forte greu, reușitele au fost rarisime, dar vrem să ne asumăm acest lucru și va fi cumva și un moment al adevărului pentru climatul academic din România. Vom vedea în ce măsură profesorii din România, studenții din România susțin punctul nostru de vedere. S-ar putea să pierdem”, a spus Papadima.