Prima pagină » Știri » Petre Daea, după ce larva gândacului de bălegar a fost aprobată pentru consum de CE: ”Lăsaţi insectele în insectar”

Petre Daea, după ce larva gândacului de bălegar a fost aprobată pentru consum de CE: ”Lăsaţi insectele în insectar”

Petre Daea, după ce larva gândacului de bălegar a fost aprobată pentru consum de CE: ”Lăsaţi insectele în insectar

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susţine că nu este îngrijorat de faptul că o nouă insectă, respectiv larva gândacului de bălegar, a fost aprobată pentru consum de Comisia Europeană. „Aprobare nu înseamnă şi mâncare”, spune acesta.

„Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneţi în mâncare, nu le puneţi în farfurie, pentru că noi ştim ce producem, noi ştim ce mâncăm, noi ştim ce ne foloseşte nouă. Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijă, aprobare nu înseamnă şi mâncare, pentru că noi ştim să producem în România şi avem har domnului unde, cu cine şi ce să facem (…). Lăsaţi insectele în insectar”, a răspuns, vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, întrebat despre noul aliment aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

Comisia Europeană a aprobat recent noul aliment, respectiv Larva gândacului de bălegar (Alphitobius diaperinus), după ce EFSA a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare şi consum uman, potrivit Rador, care citează 20 Minutos. Aceasta este a patra insectă comestibilă aprobată, după greierul domestic (Acheta domesticus), viermele de făină (Tenebrio molitor) şi lăcusta migratoare (Locusta migratoria). Larva gândacului de bălegar poate fi consumată fie sub formă congelată, uscată sau pudră, scrie Agerpres.

EFSA a transmis în avizul său ştiinţific că larvele de gândac de bălegar pot provoca reacţii la persoanele alergice la crustacee şi la acarieni şi nu ar trebui consumate de copii.

Ministrul Agriculturii a participat vineri la conferinţa Caravana Cunoaşterii PNS 2023-2027, eveniment susţinut la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” din Bucureşti.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele