Petre Roman, pus sub învinuire în dosarul Revoluției. Fostul premier, acuzat că a acceptat decizii militare diversioniste

Publicat: 24 05. 2018, 12:50

This browser does not support the video element.

Procurorii militari ai Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General au extins, joi, în dosarul Revoluției, acuzațiile, pentru infracțiuni contra umanității, față de Petre Roman, la data săvârșirii faptelor membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN) și, începând cu 26 decembrie 1989, numit oficial premier al Guvernului României.

Procurorii spun că fostul premier a acceptat și oficializat decizii militare, unele cu caracter diversionist.

„Suspectul Roman Petre a fost încă de la înființarea CFSN unul dintre factorii importanți de decizie ai acestui organism, iar în această calitate, la fel ca suspecții Iliescu Ion și Voiculescu Gelu Voican, a acceptat și oficializat decizii militare, unele cu caracter diversionist. Deciziile diversioniste au avut caracter general, fiind vizate toate centrele urbane importante ale României. Acestea s-au materializat prin: deplasarea unor efective militare (eterogene, inclusiv din punctul de vedere al comenzii militare), complet echipate de luptă, inclusiv cu armament greu, în mod voit fără o eficientă coordonare, în interiorul marilor aglomerări urbane ale țării; darea de ordine privind deplasarea unor unități militare pe timp de noapte, fără asigurarea comunicării necesare cu celelalte unități militare dispuse deja în teren; solicitarea repetată prin intermediul TVR ca populația civilă, parțial înarmată, să participe activ la apărarea unor obiective urbane importante”, arată Parchetul General, într-un comunicat de presă.

Procurorii acuză că aceste acțiuni s-au desfășurat pe fondul psihozei teroriste generalizate indusă prin răspândirea în mod repetat a unor informații false privind acțiuni ostile, intense și diversificate, aparținând „dușmanului terorist”.

Informațiile au fost diseminate prin intermediul comunicațiilor militare și civile.

„Aceste conduite au contribuit la survenirea unor consecințe deosebit de grave (numeroase pierderi de vieți omenești, vătămări corporale, fizice sau psihice, privarea gravă de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internațional a unor persoane, suferințe mari, distrugerea unor bunuri de patrimoniu)”, mai arată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Fostul premier Petre Roman s-a prezentat, joi dimineață, la Parchetul General, în dosarul Revoluției, pentru a fi înștiințat în legătură cu extinderea urmăririi penale.

„Se trage asupra noastră. Din cei 81 care ne aflau, sunt masacrați 39. Eu scap cu viață, Dumnezeu mă ține în viață, că altfel nu pot să găsesc o altfel de explicație și după 24 de ore, aș face parte dintr-un grup, care complotează, se formează cu scopul de a fi uciși sute de români pentru a prelua puterea. Este absurd și grotesc. Nu îmi amintesc să fi făcut parte din vreun grup. CFSN-ul a fost un lucru care s-a constituit ad-hoc. Erau acolo, ați văzut, și Doinea Cornea, și Andrei Pleșu, și Ana Blandiana și mulți alții. Au avut vreo legătură cu treaba asta? Nu! Prima dată când se constituie CFSN-ul a fost în 27 decembrie. Până în decembrie 1989, am fost 20 de ani profesori universitar la Politehnică, am depus o muncă de cercetare științifică la un înalt nivel, nu am făcut parte din niciun fel de organizație PCR, de birou, de comitet de partid cum se numea și dintr-o dată eu visez la nu știu ce putere politică. Este absurd, este grotesc. Nu se poate așa ceva (…) Nu eram în niciun fel de grup, puterea nu fusese preluată de nimeni. Prima dată când eu am intr-adevăr putere este în 27 decembrie când în în prima ședință a CFSN, când vin toți membrii, eu sunt numit prim-ministru”, a declarat Petre Roman, la ieșirea din Parchetul General.