„Aștept evoluția anchetei penale care este în desfășurare și, în funcție de ea, voi lua și măsurile care sunt prevăzute de lege. La acest moment, el este încadrat consilier”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache.
Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, a fost audiat, pe 9 septembrie, la sediul DNA, după ce președintele Klaus Iohannis a avizat, cu o zi înainte, urmărirea penală pe numele acestuia pentru favorizarea făptuitorului în dosarul privind fapte de corupție la DIPI. Tobă a declarat la ieșire că i s-a adus la cunoștință faptul că a fost dispusă urmărirea sa penală în acest dosar.
„Mi s-a adus la cunoștință faptul că a fost dispusă urmărirea penală față de acuzația de favorizare a făptuitorului. Niciodată nu am comentat un dosar penal, nu îl voi comenta acum. Faza de urmărire penală este confidențială, nu pot face declarații. Cred în nevinovăția mea și voi prezenta toate probele”, a declarat Petre Tobă, la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție.
Pe 1 septembrie, Petre Tobă anunța, prin intermediul biroului de presă al ministerului, că își dă demisia din funcție după ce procurorii DNA ceruseră aviz președintelui pentru începerea urmăririi penale pe numele său în dosarul privind fapte de corupție la DIPI, acesta fiind acuzat de favorizarea făptuitorului. Concret, arătau procurorii DNA în cadrul unui comunicat de presă, pe numele fostului ministru de Interne există suspiciunea că „la data de 1 aprilie 2016, în contextul în care, la Direcția Națională Anticorupție se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016 (care ulterior a fost trimis spre judecare, vezi comunicat 634/VIII/3 din 11 mai 2016), Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente”.
Este vorba despre aceeași cauză despre care procurorii anticorupție au menționat că este disjunsă din dosarul „Limuzina”, în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu, pentru că ar fi dispus alocarea a 410.000 lei pentru fondurile operative ale serviciului secret, bani pe care i-a utilizat apoi pentru achiziția unei limuzine de lux Audi A8, „pentru folosința personală și exclusivă”, dar și pentru cumpărarea unei cabine de duș cu jacuzzi, a unor canapele și a unui televizor pentru cabinetul său de ministru, trecând cheltuielile în categoria „secret de stat”, chiar dacă „divulgarea lor nu ar fi fost de natură să producă daune securității naționale”.
„Concret, în prezenta cauză, s-a constatat că ministrul Afacerilor Interne Tobă Petre a refuzat, în mod discreționar, declanșarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conținutul constitutiv al infracțiunilor de abuz în serviciu și deturnare de fonduri, adică într-o situație în care este exclusă protecția informațiilor clasificate, conform art. 3 din Legea nr. 182/2002, privind protecția informațiilor clasificate, întrucât ar conduce la ignorarea art. 10 din Declarația Universală a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil care include dreptul de informare asupra acuzației penale)”, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii anticorupție precizează că din fondurile operative ale D.I.PI. au fost cumpărate căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai D.I.P.I.
DNA explică și că în situații similare, în care a fost vorba tot despre o deturnare de fonduri, ministrul Tobă a procedat în mod diferit, acceptând declasificarea normativelor MAI, unele dintre ele fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de O.N.P.M. fiind o categorie specială de fonduri operative.