Petrotel Lukoil, cercetată pentru evaziune fiscală alături de alți 41 de suspecți într-un nou dosar

Publicat: 04 08. 2015, 23:43

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești care au instrumentat dosarul Lukoil și au trimis în judecată companiile Petrotel Lukoil SA și Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, alături de șase persoane cu funcții de conducere în Petrotel Lukoil, au dispus disjungerea cercetărilor în acest dosar, se arată în rechizitoriul prin care cei opt inculpați au fost trimiși în judecată pentru folosirea cu rea credință a creditului societății și spălare de bani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit documentului citat, s-a dispus disjungerea cauzei în vederea efectuării urmăririi penale față de 42 de suspecți, între care 41 de persoane juridice și o persoană fizică, cercetările având în vedere infracțiuni economice.

Astfel, în cauza disjunsă procurorul a dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecta Petrotel Lukoil SA Ploiești și față de directorul acesteia, cetățeanul rus Andrey Bogdanov, pentru infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani.

De asemenea, a fost disjunsă cauza în vederea efectuării urmăririi penale față de compania Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acționar majoritar al rafinăriei de la Ploiești, care va fi cercetată pentru infracțiunile de complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, fapte comise în perioada 2008-2010 inclusiv.

Totodată, procurorul a dispus disjungerea cauzei în vederea urmăririi penale față de 39 de societăți comerciale cu răspundere limitată suspectate de comiterea infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani, precizează documentul citat.

Luni, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au trimis în judecată dosarul în care compania Lukoil și reprezentanți ai acesteia sunt suspectați de spălare de bani și folosirea cu rea-credință a creditului societății.

Printre inculpați se numără SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, dar și mai mulți cetățeni ruși, români și moldoveni cu funcții de conducere în cadrul rafinăriei din Ploiești.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, procurorii au dispus trimiterea în judecată a opt inculpați, între care două persoane juridice și șase persoane fizice în dosarul Lukoil. Astfel, conform sursei citate, anchetatorii l-au trimis în judecată pe Andrey Iurevici Bogdanov, cetățean rus, director general și membru în Consiliul de Administrație al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești, acesta fiind acuzat de folosire cu rea-credință a capitalului societății și spălare de bani.

De asemenea, în același dosar au fost trimise în judecată două companii din grupul rusesc, respectiv SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, pentru spălare de bani, și Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani.

Totodată, în același dosar procurorii au dispus trimiterea în judecată a altor cinci persoane, cetățeni români, ruși și moldoveni cu funcții de conducere în cadrul Petrotel Lukoil Ploiești.

Printre inculpați se numără Andrei Rață, cetățean moldovean, membru în Consiliul de Administrație al S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiești, acuzat de folosirea cu rea-credință a creditului societății și spălare de bani, Dan Dănulescu, director general adjunct în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiești, suspectat de complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, Dorel Duțu, contabil șef în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiești, suspectat de complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, Alexey Voinstev și Olga Kuzina, ambii cetățeni ruși care dețin funcții de director general adjunct în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploiești, pentru complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății, Olga Kuzina fiind, de asemenea, suspectată de complicitate la spălare de bani.

Prejudiciul cauzat prin săvârșirea de către inculpați a infracțiunilor reținute în sarcina lor este in cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Prahova.