Prima pagină » Știri » PF Daniel – cinci ani de patriarhat, dominat de hotărârea fermă pentru construirea Catedralei

PF Daniel – cinci ani de patriarhat, dominat de hotărârea fermă pentru construirea Catedralei

PF Daniel - cinci ani de patriarhat, dominat de hotărârea fermă pentru construirea Catedralei
PF Daniel serbează, duminică, 5 ani de patriarhat, dominat de hotărârea fermă pentru construirea Catdralei Neamului, înființarea de noi biserici în țară și în străinătate, dinamizarea învățământului teologic, recuperarea și valorificarea patrimoniului bisericiesc și dezvoltarea propriilor servicii.

PF Daniel serbează, duminică, 5 ani de patriarhat, dominat de hotărârea fermă pentru construirea Catdralei Neamului, înființarea de noi biserici în țară și în străinătate, dinamizarea învățământului teologic, recuperarea și valorificarea patrimoniului bisericiesc și dezvoltarea propriilor servicii.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), un om al acestor vremuri, cum îl descria PF Teoctist pe succesorul său, fără să-l nominalizeze, a dovedit, în cei cinci ani de la întronizare, că pentru a conduce Biserica trebuie să ai, pe lângă har, și pregătire religioasă, un dezvoltat simț practic și să fii un bun manager. Altfel, într-o societate secularizată, Biserica devine tot mai vulnerabilă.

În acest context, o primă grijă a lui PF Daniel a fost realizarea unui grup de presă propriu, care să poată transmite mesajele Bisericii atât în rândul clericilor, cât și al mirenilor. Nu era o noutate, întrucât Radio Trinitas funcționa la Iași de pe vremea când PF Daniel era Mitropolit al Moldovei. Nu este o noutate nici în rândul Bisericilor altor culte, fiecare având propriul grup de comunicare.

O dată rezolvată problema comunicării la toate nivelurile video, audio, presă scrisă și agenție de știri, PF Daniel și-a concentrat eforturile pentru construirea Catedralei Mânturirii Neamului, astfel că, la trei ani de la întronizare, putea spune că cea mai mare bucurie pe care o trăia la acel moment era faptul că lucrările viitorul lăcaș au intrat în linie dreaptă. De fapt, toți cei cinci patriarhi de dinaintea sa au avut același deziderat.

Tot PF Daniel a început apoi demersurile pentru recuperarea, conservarea și valorificarea patrimoniului bisericesc și nu a ezitat să facă uz de autoritate pentru instituirea rigorii bisericești în relațiile interne și externe.

Un accent special a fost pus pe misiunea caritabilă social-filantropică, dar și pe dezvoltarea unor servicii proprii cum ar fi fabrica de lumânări, ca unic producător al BOR, o spălătorie proprie pentru veșminte bisericești și un atelier de croitorie propriu.

Totodată, cooperarea misionară cu Bisericile Ortodoxe surori și cu alte Biserici, ridicarea în rang a multor eparhii, înființarea de noi eparhii în țară și în afara țării, alegerea unor noi ierarhi, dinamizarea învățământului teologic, intensificarea activităților editoriale și tipografice, amplificarea misiunii social-filantropice, precum și mediatizarea vieții bisericești, prin intermediul Centrului de presă Basilica, au fost doar câteva dintre prioritățile patriarhului BOR în cei cinci ani.

Eforturile Preafericirii Sale s-au concentrat și pe stabilirea priorităților BOR pe criterii pastorale, misionare și sociale, reliefate într-o ordine sistematică.

Totodată, a fost organizate Consiliul Consultativ al Cultelor din România și Departamentul de manuscrise și carte veche, fiind reorganizate totodată Biblioteca Sfântului Sinod și Departamentul de restaurarea și conservarea colecțiilor de patrimoniu. De asemenea, au fost încheiate mai multe protocoale cu diverse ministere, în interesul elevilor, al sănătății oamenilor și inserției pe piața forței de muncă. Astfel, au fost semnate Protocolul de colaborare între Patriarhia Română, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și Ministerul Administrației și Internelor cu privire la utilizarea în interesul elevilor a școlilor închise prin comasare (peste 1.100), Protocolul de Cooperare în domeniul incluziunii sociale încheiat între Patriarhia Română și Guvernul României, în scopul reglementării acțiunilor de cooperare în domeniul incluziunii sociale, Protocolul de cooperare privind parteneriatul Asistență Medicală și Spirituală.

Tot în cei cinci ani ai lui PF Daniel la șefia BOR, au fost deschise mai multe centre de pelerinaj, iar atelierele și editurile Patriarhiei Române au intrat într-un amplu proces de retehnologizare și modernizare firească, ținând cont de cerințele actuale. Astfel, atelierele au beneficiat de investiții în tehnologie performantă și utilaje de înaltă clasă.

Printre alte acțiuni menite să revigoreze viața bisericească din toată Patriarhia Română se numără și inițierea următoarelor proiecte editoriale: noua ediție sinodală a Sfintei Scripturi și ediția jubiliară a Liturghierului (2008), o nouă ediție ilustrată iconic a Sfintei Evanghelii; noua ediție a Filocaliei române (în 12 volume); reînființarea comisiei patristice Părinți și Scriitori Bisericești (2008), inițierea redactării Enciclopediei Ortodoxiei Românești; inițierea unei Istorii a monahismului ortodox român, sub egida Patriarhiei Române și a Academiei Române ș.a.

Părintele Patriarh a înțeles urgența misionară a Patriarhiei, respectiv grija pentru comunitățile românești din afară, înființându-se în acest sens eparhii noi în Spania, Italia, Australia, în țările nordice. În cei cinci ani de patriarhat, Preafericirea Sa a vizitat eparhii românești din diaspora, unde a pus piatra de temelie pentru noi biserici sau a sfințit pe unele deja ridicate. Mai multe vizite canonice în eparhiile țării noastre, dar și frățești în eparhii ale Bisericilor ortodoxe surori au fost realizate, în această perioadă, spre întărirea comuniunii ortodoxe.

De asemenea, pornind de la experiența ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Preafericirea Sa a înțeles necesitatea ca, la nivel de Patriarhie, să existe o preocupare specială pentru misiunea Bisericii prin intermediul mass-media. Centrul de Presă Basilica, cu posturile de radio și televiziune Trinitas și publicațiile „Lumina”, este astfel o inițiativă concretizată cu efecte benefice pentru misiunea Bisericii.

Sub purtarea de grijă a Preafericirii Sale, în Arhiepiscopia Bucureștilor, pe care mai înainte de toate o păstorește ca Arhiepiscop, au fost înființate noi parohii și așezăminte monahale, au fost derulate nenumărate programe social-filantropice și au fost amenajate noi centre sociale, cămine, cabinete și așezăminte sociale, fiind desfășurate campanii și programe de informare pe diverse teme.

Continuând tradiția pe care a scris-o la Iași, din inițiativa Preafericirii Sale au fost aduse din străinătate moaște și relicve de sfinți și au fost canonizați mai mulți cuvioși și ierarhi români etc. De asemenea, mari ierarhi ortodocși, ca Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă și Patriarh Ecumenic sau Preafericitul Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei al întregii Africi, au vizitat Patriarhia Română la invitația Preafericirii Sale.

Cei cinci ani la conducerea BOR nu au fost însă lipsiți de probleme și tensiuni. În martie 2008, PF Daniel a fost operat după ce și-a fracturat glezna stângă la finalul Sfintei Liturghii, în timp ce urca scările spre reședința patriarhală. Tot în primul an de patriarhat al lui PF Daniel, lumea bisericească a fost tulburată de gestul mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu, care s-a împărtășit la greco-catolici, și de cel al episcopului de Oradea, Sofronie Drincec, care a sfințit apele de Bobotează împreună cu episcopul greco-catolic Virgil Bercea.

Un alt eveniment nedorit s-a produs în mai 2011, Patriarhia Ierusalimului a anunțat ruperea relațiilor cu Patriarhia Română, motivul invocat fiind nerespectarea canoanelor privind construirea unui așezământ românesc la Ierihon. Concret, Patriarhia Ierusalimului i-a trimis lui Daniel o scrisoare în care l-a anunțat că Sf. Sinod a hotărât întreruperea pomenirii Patriarhului Daniel al României și caterisirea reprezentantului Patriarhiei Române la Ierusalim, Arhimandritul Ieronim Crețu, ca urmare a construirii locului de găzduire a pelerinilor fără încuviințarea canonică a Patriarhiei Ierusalimului, sub omoforul căreia se află bisericile ortodoxe din Țara Sfântă, încălcându-se astfel hotărârile Sinoadelor Ecumenice și Locale. Hotărârea unilaterală a fost luată deși fostul Patriarh al Ierusalimului îi dăduse aviz lui PF Teoctist, predecesorul lui Daniel, pentru lăcașul de la Ierihon.

Tot în 2011, zeci de timișoreni din diverse medii au protestat în mai multe rânduri față de decizia Sf. Sinod al BOR de a retrage mitropolitului Banatului, IPS Nicolae Cornenu, dreptul de semnătură, dar și pe cel de a se ocupa de treburile administrative ale eparhiei, decizia fiind luată din cauza starea sănătății acesutia. Comunitatea locală i-a cerut lui PF Daniel să intervină și să-l repună în drepturi pe IPS Nicolae, însă Patriarhul nu a putut interveni pentru că, potrivit statutului BOR, deciziile nu sunt luate de Patriarh, ci de Sf. Sinod.

PF Daniel, cel de-al șaselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, s-a născut la 22 iulie 1951 în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș.

De-a lungul celor peste 30 de ani de activitate academică și a celor 22 de arhierie, Patriarhul românilor ortodocși a deținut numeroase funcții și a fost onorat cu multe distincții și titluri, printre care cel de Doctor Honoris Causa al mai multor universități din țară și străinătate. De asemenea, Preafericitul Părinte Daniel este cetățean de onoare al mai multor orașe din țară.

Duminică, aniversarea celor cinci ani de la întronizare începe cu slujba Sfântei Liturghii, oficiată în Catedrala Patriarhală de PF Daniel, înconjurat de ierarhii membri ai Sfântului Sinod al BOR.

După Sfânta Liturghie, de la ora 11:30, se face Te Deum, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, a poporului român și a Preafericirii Sale în cei cinci ani de slujire patriarhală.

În continuare, de la ora 12:30, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, are loc un popas aniversar în timpul căruia sunt prezentate mesajele de felicitare ale autorităților de stat centrale și locale, precum și cele din partea altor instituții publice.

De la ora 13:00, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, se desfășoară un moment aniversar care cuprinde prezentarea filmului documentar „Continuitate și înnoire” realizat de Trinitas TV și lansarea albumului „5 ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel al României”, apărut la Editura Basilica a Patriarhiei Române, precum și a volumului „5 ani de slujire în Mitropolia Munteniei și Dobrogei”, apărut la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

Cu aceeași ocazie, va fi lansat albumul aniversar „Cinci ani de patriarhat ai PF Daniel: Continuitate și Înnoire. 30 septembrie 2007 – 30 septembrie 2012”, creat de Secția de grafică și gravură mecanică, Secția de obiecte din filigran, Secția de turnătorie obiecte din argint și din aur, Secția de emailat la rece și Secția pentru racle.

Citește și