Prima pagină » Știri » PF Daniel îndeamnă în Pastorala de Crăciun la generozitate și responsabilitate pentru natură

PF Daniel îndeamnă în Pastorala de Crăciun la generozitate și responsabilitate pentru natură

PF Daniel îndeamnă în Pastorala de Crăciun la generozitate și responsabilitate pentru natură
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, îndeamnă în Pastorala de Crăciun la înlocuirea răutății și a egoismului cu bunătatea și generozitatea și adresează totodată un mesaj pentru protejarea mediului, întrebând retoric: "Ce transmitem generațiilor viitoare? Binecuvântare sau poluare?".

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, îndeamnă în Pastorala de Crăciun la înlocuirea răutății și a egoismului cu bunătatea și generozitatea și adresează totodată un mesaj pentru protejarea mediului, întrebând retoric: „Ce transmitem generațiilor viitoare? Binecuvântare sau poluare?”.

PF Daniel vorbește despre vremurile de astăzi subliniind că, foarte adesea, „faptele bune se împuținează, iar cele rele se înmulțesc, (…) puțini oameni se îmbogățesc, iar foarte mulți sărăcesc”.

„Astăzi, când foarte adesea iubirea sau bunătatea din inimi este înlocuită cu răutatea sau nepăsarea, când faptele bune se împuținează, iar cele rele se înmulțesc, când puțini oameni se îmbogățesc, iar foarte mulți sărăcesc, Evanghelia Nașterii lui Hristos-Domnul ne cheamă pe noi, creștinii, care purtăm numele lui Hristos, la multă rugăciune și priveghere, la multă responsabilitate și multă lucrare a faptelor bune. Părinții veghează la leagănul copiilor, dascălii veghează la educarea tinerilor, profesorii veghează la formarea studenților, medicii veghează la vindecarea bolnavilor, conducătorii înțelepți veghează la bunul mers al cetății, iar preoții veghează la mântuirea sufletelor credincioșilor”, spune Patriarhul, în Pastorala de Crăciun.

În același mesaj adresat creștinilor ortodocși, PF Daniel spune că „dacă am sărăcit material, să avem grijă să nu ne pierdem și ultima bogăție care ne-a rămas: bogăția sufletului, adică dreapta credință și bunătatea inimii, milostenia, prietenia și omenia”.

„Să păstrăm și să înmulțim comoara cea mare și sfântă a Bisericii și virtuțile strămoșești: credința și speranța, iubirea și dărnicia. Bunătatea inimii sau bogăția spirituală a sufletului nostru se arată în cuvinte și fapte. Într-o vreme în care, foarte adesea, cuvântul folosit în public rănește mai mult decât vindecă, creează mai multă confuzie decât comuniune, seamănă mai multă dezbinare decât unitate, suntem chemați să înlocuim răutatea și sărăcia sufletului egoist cu bunătatea și bogăția sufletului generos pe care le aduce în suflet credința vie în Dumnezeu și legătura cu El prin rugăciune și veghe (atenție) sporită”, îndeamnă Patriarhul.

PF Daniel are, în Pastorală, și un îndemn pentru protejarea mediului, subliniind că „responsabilitatea pentru întreaga natură” trebuie „mereu cultivată ca dar al lui Dumnezeu, pentru noi și pentru generațiile viitoare”.

În acest context, Patriarhul îl citează pe Părintele Dumitru Stăniloae: „Natura nu-și îndeplinește rolul ei fără om, sau printr-un om care lucrează contrar ei. Prin coruperea, sterilizarea și otrăvirea naturii, omul face imposibilă existența sa și a semenilor săi. Astfel, natura nu este numai condiția existenței omului singular, ci și a solidarității umane. Natura apare într-un mod cu totul clar ca mediul prin care omul poate face bine sau rău semenilor săi, dezvoltându-se sau ruinându-se el însuși din punct de vedere etic sau spiritual”.

În continuare, PF Daniel întreabă, retoric: „Ce transmitem generațiilor viitoare? Binecuvântare sau poluare? Pământ lucrat și sfințit sau pământ degradat și pustiit?”.

„Dacă noi consumăm totul și degradăm totul din natură (creație), dovedind lipsă de respect sau nerecunoștință față de Creator și nepăsare față de darurile primite de la El, ce transmitem generațiilor viitoare? Binecuvântare sau poluare? Pământ lucrat și sfințit sau pământ degradat și pustiit? Totuși, putem transmite generațiilor viitoare și bogăție și înțelepciune, dacă gândirea noastră este creatoare de valori, iar voința noastră este promotoare a coresponsabilității și a cooperării practice la nivel național și planetar”, arată Patriarhul, în Pastorală.

Despre Crăciun, PF Daniel spune că este „sărbătoarea Nașterii Domnului”, „sărbătoare mare a bucuriei, la care participă cerul și pământul” și adresează credincioșilor, cu această ocazie, „pace și sănătate, bucurie și ajutor, pentru a trăi viața ca dar al lui Dumnezeu, cultivat prin credință și fapte bune!”.

Pastorala se încheie cu tradiționalele „Sărbători fericite!” și „La mulți ani!”.

Citește și