Prima pagină » Știri » Piața Victoriei, din nou locul protestelor: cine sunt românii care nu și-au mai primit salariile de 5 luni

Piața Victoriei, din nou locul protestelor: cine sunt românii care nu și-au mai primit salariile de 5 luni

Cele mai importante știri ale momentului

Sindicatele din industria de Apărare din cadrul CNS Cartel ALFA și BNS vor protesta, pe 15 și 16 mai, în Piața Victoriei, față de problemele cu care domeniul se confruntă, cum ar fi deficitul de personal și lipsa investițiilor.

Marți și miercuri, sindicaliștii din industria de Apărare vor picheta sediul Guvernului, fiind nemulțumiți de nerespectarea angajamentelor luate de Executiv față de acest domeniu.

„Legea 232/2016, privind industria națională de apărare, prevede niște facilități de care beneficiază filialele din această industrie. Astfel, la fiecare început de an trebuie să se emită o Hotărâre de Guvern prin care se alocă fondurile necesare menținerii specialiștilor în sector. Este o problemă majoră de securitate păstrarea personalului calificat din domeniu. Astfel, acești oameni se orientează către alte sectoare care au nevoie de specialiști. De asemenea, este urgentă găsirea unor soluții de salarizare decentă pentru atragerea tinerilor în acest domeniu, ceea ce ar duce la o majorare a producției și la un câștig mai mare pentru bugetul de stat”, reiese dintr-un ciomunicat de presă transmis de Sindicatul CNS Cartel Alfa.

Sindicaliștii susțin că nu s-a realizat o planificare a minimului de investiții care ar putea să ajute societățile din industria de apărare în dezvoltarea relațiilor comerciale, astfel încât societățile românești să poată intra în competiția de pe piața mondială.

De asemenea, CNS Cartel Alfa cere ca aceste societăți comerciale să fie transformate în agenții naționale, așa cum prevede Uniunea Europeană, astfel încât ele să nu funcționeze după principiile concurenței în materie pe piața liberă, ci după o strategie națională în domeniu.

„Modificarea legii offset-ului, pentru impunerea obligativității ca un procent din contractele de achiziție de tehnică militară să fie investite în economia Românească, astfel încât să se asigure ca din totalul de 2% din PIB o parte să rămână în țară și să ajute la dezvoltarea industriei de profil autohtone. In contextul în care guvernul actual, partidele politice care îl susțin, cât și cel anterior susțin că sectorul de apărare reprezintă o prioritate, cerem ca acest lucru să se concretizeze în respectarea angajamentelor și rezolvarea de urgență a problemelor semnalate”, se mai artă în comunicatul sindicatului.