Piedone, eliberat din arest

Piedone, eliberat din arest
Publicat: 11/11/2015, 16:07

Fostul primar al Sectorului 4 a fost adus în jurul orei 09.00 la Curtea de Apel București (CAB), unde va fi analizată contestația formulată de acesta după decizia de arestare preventivă luată în 7 noiembrie de Tribunalul Capitalei.

În dosarul privind autorizarea clubului Colectiv au mai fost arestate, în 7 noiembrie, Aurelia Iofciu, șefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, și Luminița Larisa Ganea, angajată la același serviciu, ambele fiind acuzate de procurorii DNA de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și complicitate la fals intelectual.

În motivarea deciziei de la Tribunalul București se arată că procurorii au argumentat că primarul și cele două angajate nu au făcut niciun demers din cele stipulate în atribuțiile lor, atunci când au eliberat autorizația de funcționare pentru Colectiv, „nici măcar demersul minim și firesc de a analiza și de a număra documentele depuse de solicitant”.

Procurorii au invocat și faptul că „inculpatul Popescu Cristian Piedone a desfășurat activitate și în domeniul alimentației publice, anterior funcției de primar, așa încât rezultă un tablou complet al indolenței sale în aprecierea că acordarea de autorizații se rezumă la declarații pe proprie răspundere, o sumă de bani achitată la ghișeu drept taxă și câteva documente formale”.

„De altfel, în același mod se manifestă și comportamentul celor două inculpate, concordant modului de lucru imprimat de primar la Sectorul 4”, au mai arătat procurorii.

În ceea ce privește absența avizului de prevenire și stingere a incendiilor între documentele necesare eliberării autorizației, judecătorul a reținut că, deși inițial Legea nr. 359/2004 prevederea emiterea acestui certificat fără obținerea înainte de către agentul economic a avizelor/autorizațiilor în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecției mediului, protecției muncii și a celui de prevenire și stingere a incendiilor ci doar declarația agentului economic din care să rezulte că îndeplinește condițiile de funcționare prevăzute de legislația specifică, pentru activitățile declarate, ulterior legea a fost modificată prin Legea nr. 159/15.06.2007. Acest din urmă act excludea din categoria domeniilor pentru care declarația pe proprie răspundere echivala cu aviz/autorizație emise de autoritatea competentă avizul/autorizația PSI (pentru prevenirea și stingerea incendiilor).

Obligativitatea obținerii acestui aviz în vederea funcționării era și este prevăzută de Legea nr. 307/2006 și Hotărârea de Guvern nr. 1739 din 13/12/2006. Astfel, acest din urmă act normativ stabilește că se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu „clădiri sau spații amenajate în clădiri, având destinația de alimentație publică, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 200 m2”, se arată în motivare.

Cristian Popescu Piedone, Aurelia Iofciu și Luminița Larisa Ganea sunt încarcerați din 6 noiembrie, când au fost reținuți de procurorii DNA.

Potrivit ordonanțelor de reținere, Cristian Popescu Piedone, în calitate de primar al Sectorului 4, a încălcat dispozițiile legale privind apărarea împotriva incendiilor atunci când a emis acordul de funcționare și autorizația de funcționare, ambele din 14 ianuarie 2015, necesare desfășurării activității de către SC Colectiv Club SRL, cu la punctul de lucru în strada Tăbăcarilor nr 7.

Anchetatorii le acuză pe Aurelia Iofciu și Luminița Larisa Ganea că l-au sprijinit pe primarul Sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, „în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menționată le-a avizat”.

Procurorii DNA au ridicat, în 6 noiembrie, documente de la mai multe instituții publice din București, printre care Primăria Sectorului 4 și Inspectoratul pentru Situații de Urgență București – Ilfov. Documentele ridicate de la Primăria Sector 4 sunt legate de autorizația de funcționare emisă pentru clubul Colectiv. De asemenea, de la ISU București – Ilfov au fost ridicate documente privind controalele făcute pe domeniul prevenirii incendiilor, în baza cărora se va stabili dacă au fost respectate metodologia și dispozițiile legale de control.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În 12 zile de la tragedie au decedat alte 23 de persoane, numărul victimelor ajungând, miercuri, la 50. Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite și internate în spitale din Capitală. Dintre acestea, 34 au fost transportate spre unități sanitare din străinătate, însă șapte au decedat, trei în Marea Britanie, unul în Israel, doi în Olanda și unul în drum spre Elveția.

Ancheta în cazul incendiului este făcută de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a stabilit că „incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”.

În dosarul de la PICCJ, Judecătoria Sectorului 4 a dispus, în 7 noiembrie, arestarea pentru 30 de zile a Danielei Niță, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv, a directorului societății, Cristian Niță, și a pirotehnicianului Viorel Zaharia. Pirotehnicianul Viorel Zaharia este acuzat de ucidere din culpă, iar patronii firmei care a furnizat artificiile din clubul Colectiv sunt cercetați pentru favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe sau de înscrisuri.

În același dosar, cei trei patroni ai Clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, sunt arestați preventiv din 3 noiembrie, fiind acuzați de ucidere din culpă în cazul incendiului din clubul Colectiv.

În ce privește autorizarea de securitate la incendiu a clubului Colectiv și controalele care ar fi trebuit făcute de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București – Ilfov, procurorii militari de la DNA au deschis un dosar penal și au pus sub acuzare doi angajați de la ISU, respectiv căpitanii Antonina Radu și George Petrică Matei.

Căpitanul George Matei a fost arestat preventiv, pentru abuz în serviciu privind eliberarea avizelor pentru clubul din Capitală, iar pentru Antonina Radu, Tribunalul București a dispus plasarea în arest la domiciliu. Aceștia sunt acuzați că au permis funcționarea în continuare a firmei care deține clubul Colectiv, deși știau că nu aveau autorizație de securitate la incendiu și, mai mult, nu au luat nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere.

Anchetatorii au arătat că patronii Colectiv, deși au dat o declarație pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligația, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spațiu de 425 de metri pătrați, aproximativ 400 de persoane.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer