Piedone spune că e bolnav și nu vrea în arest. De ce au decis judecătorii arestarea lui
Tribunalul București a decis, sâmbătă, arestarea preventivă a fostului primar Cristian Popescu Piedone și a două angajate de la Primăria Sectorului 4 – Aurelia Iofciu, șefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, și Luminița Larisa Ganea, angajată la același serviciu – în dosarul privind emiterea autorizației de funcționare pentru clubul Colectiv.
În motivarea dedeciziei de arestare a fostului edil, judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București arată că unul din avocații lui Piedone a apreciat că nu se justifică cercetarea clientului său în arest preventiv.
Apărătorul a invocat, printre altele, și „circumstanțele personale” ale lui Piedone, care „nu este cunoscut cu antecedente penale și care se bucură de o bună reputație socială și profesională”, fiind „o persoană în vârstă de 50 de ani și suferind de mai multe afecțiuni cardiace, astfel cum rezultă din înscrisurile medicale depuse la dosar”.
În motivare, judecătorul care a decis arestarea a arătat că apărarea lui Popescu în sensul neluării unei măsuri preventive atât de severe din cauza afecțiunilor de care acesta suferă nu poate fi primită, având în vedere, pe de o parte că atât Administrația Penitenciarelor, cât și Ministerul de Interne poate asigura asistență medicală, iar pe de altă parte, din documentele depuse nu rezultă existența unei expertize care să concluzioneze în sensul că inculpatul nu ar putea suporta detenția.
Procurorii DNA și-au argumentat, însă, propunerea de arestare preventivă a lui Piedone inclusiv amintind că acesta a activat și în domeniul alimentației publice, „așa încât rezultă un tablou complet al indolenței sale în aprecierea că acordarea de autorizații se rezumă la declarații pe proprie răspundere”.
Tribunalul București a decis, sâmbătă, arestarea preventivă a fostului primar Cristian Popescu Piedone și a două angajate de la Primăria Sectorului 4 – Aurelia Iofciu, șefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, și Luminița Larisa Ganea, angajată la același serviciu – în dosarul privind emiterea autorizației de funcționare pentru clubul Colectiv.
În motivarea deciziei, judecătorul de drepturi și libertăți arată că procurorii au argumentat că primarul și cele două angajate nu au făcut niciun demers din cele stipulate în atribuțiile lor, atunci când au eliberat autorizația de funcționare pentru Colectiv, „nici măcar demersul minim și firesc de a analiza și de a număra documentele depuse de solicitant”.
„Ba mai mult, lipsa de rigoare a acestora a mers atât de departe, încât deși au constatat că de la depunerea cererii de către solicitant 6.11.2014 și până la data de 14.01.2015 când s-a prezentat pentru ridicarea acordului și autorizării au trecut cele 50 zile prevăzute de lege, indicate și în HCL din 2012 și când acesta s-a prezentat la primărie i-au eliberat atât acordul cât și autorizația de funcționare. Surprinzător este faptul că întrebați asupra acestui aspect la audieri au precizat senini că au eliberat acordul și autorizația și că de obicei procedează în această manieră și cu alți solicitanți, chiar dacă în temeiul HCL din 2012 aveau obligația legală să anuleze acordul iar solicitantul să demareze procedura din nou. Prin urmare rezultă cu evidență că inculpații au exercitat atribuțiile funcționale de autoritate pur formal, iar consecințele abuzului lor definite supra se conturează cu suficientă rezonabilitate”, au susținut anchetatorii, potrivit motivării citate.
Procurorii au invocat și faptul că „inculpatul Popescu Cristian Piedone a desfășurat activitate și în domeniul alimentației publice, anterior funcției de primar, așa încât rezultă un tablou complet al indolenței sale în aprecierea că acordarea de autorizații se rezumă la declarații pe proprie răspundere, o sumă de bani achitată la ghișeu drept taxă și câteva documente formale”.
„De altfel, în același mod se manifestă și comportamentul celor două inculpate, concordant modului de lucru imprimat de primar la Sectorul 4”, au mai spus procurorii.
În ceea ce privește absența avizului de prevenire și stingere a incendiilor între documentele necesare eliberării autorizației, judecătorul a reținut că, deși inițial Legea nr. 359/2004 prevederea emiterea acestui certificat fără obținerea înainte de către agentul economic a avizelor/autorizațiilor în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecției mediului, protecției muncii și a celui de prevenire și stingere a incendiilor ci doar declarația agentului economic din care să rezulte că îndeplinește condițiile de funcționare prevăzute de legislația specifică, pentru activitățile declarate, ulterior legea a fost modificată prin Legea nr. 159/15.06.2007. Acest din urmă act excludea din categoria domeniilor pentru care declarația pe proprie răspundere echivala cu aviz/autorizație emise de autoritatea competentă avizul/autorizația PSI (pentru prevenirea și stingerea incendiilor).
Obligativitatea obținerii acestui aviz în vederea funcționării era și este prevăzută de Legea nr. 307/2006 și Hotărârea de Guvern nr. 1739 din 13/12/2006. Astfel, acest din urmă act normativ stabilește că se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu „clădiri sau spații amenajate în clădiri, având destinația de alimentație publică, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 200 m2”, se arată în motivare
Potrivit ordonanțelor de reținere, Cristian Popescu Piedone, în calitate de primar al Sectorului 4, a încălcat dispozițiile legale privind apărarea împotriva incendiilor atunci când a emis acordul de funcționare și autorizația de funcționare, ambele din 14 ianuarie 2015, necesare desfășurării activității de către SC Colectiv Club SRL, cu la punctul de lucru în strada Tăbăcarilor nr 7.
„Prin aceasta, a cauzat vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale Primăriei Sectorului 4 București, în urma cărora reprezentanții SC Colectiv Club SRL, care au putut desfășura activități de alimentație publică, au obținut un folos necuvenit în cuantum de 62.298 lei. De asemenea, pentru a autoriza funcționarea punctului de lucru SC Colectiv Club SRL, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone a emis cele două acte administrative (acordul de funcționare și autorizația de funcționare) sus menționate, prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că SC Colectiv Club SRL îndeplinea cerințelor legale necesare avizării”, au scris procurorii în ordonanțele de reținere.
Anchetatorii le acuză pe Aurelia Iofciu și Luminița Larisa Ganea că l-au sprijinit pe primarul Sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, „în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menționată le-a avizat”.