Pilotul Adrian Iovan și studenta din avionul care s-a prăbușit au murit, copilotul este în stare gravă. De ce au găsit autoritățile atât de târziu avionul? LIVE

Publicat: 21 01. 2014, 10:38
Actualizat: 05 07. 2016, 21:54

O aeronavă care a plecat, luni după-amiază, de la București spre Oradea, și care avea la bord un echipaj medical, printre care și pe purtătorul de cuvânt de la Spitalul Elias, dr. Valentin Calu, a aterizat forțat într-o pădure dintr-o zonă muntoasă, pe un drum forestier între județele Alba și Cluj, mai exact lângă Beliș. În accident, pilotul Adrian Iovan și-a pierdut viața, el fiind încarcerat în carlinga avionului. O asistentă medicală, studentă la Medicină Militară, a murit de asemenea, după ce a intrat în stop-cardio respirator, iar medicii SMURD nu au mai putut să o resusciteze. Copilotul avionului este în stare foarte gravă.

În condițiile în care avionul a aterizat forțat în jurul orei 16.00, iar primii salvatori – pădurari și localnici, au ajuns la epavă cu aproximativ 6 ore mai târziu, se ridică o întrebare: De ce autoritățile au reușit să ajungă la epavă de abia după șase ore? Un prim răspuns a fost oferit de șeful Salvamont Sibiu: pe munte, de multe ori metoda localizării prin triangulație nu funcționează, din cauza semnalului telefonic foarte slab.

Victor Zota, șeful Agenției de Transplant: „E inadmisibil că i-au descoperit ATÂT DE TÂRZIU. Dacă îl găseau mai devreme, Iovan era în viață”. Reacția lui Arafat

Ce s-a întâmplat

Unul dintre medicii răniți în accident a declarat că pilotul a încercat să degivreze avionul, moment în care aparatul a început să piardă din altitudine.

 

Foto: Marius Pop/Facebook

Foto: Marius Pop/Facebook

Foto: Marius Pop/Facebook

Zona Muntelui Petreasa, unde a căzut avionul, este împădurită, cu o înălțime de aproximativ 1.600 metri, iar condițiile meteo erau nefavorabile, fiind ceață densă și zăpadă care pe alocuri depășește 50 de centimetri.

După aproximativ cinci ore de căutări, epava avionului și cele 7 victime au fost găsite de un pădurar, care i-a alertat pe salvamontiști și pe salvatorii ISU. Oficialii ISU au explicat că nu a fost posibilă localizarea exactă prin GPS a avionului, în ciuda faptului că unul dintre medici a avut permanent un telefon mobil funcțional la dispoziție.

Avionul de mici dimensiuni decolase de pe aeroportul Băneasa, iar la bord se afla o echipă medicală care se deplasa la Oradea pentru recoltarea unui ficat pentru transplant. Avionul era pilotat de Adrian Iovan.

Avionul aparținea Școlii Superioare de Aviație și a aterizat forțat undeva la granița județelor Cluj și Alba, a explicat pentru gândul Monica Dajbog, purtătoarea de cuvânt a MAI.

Surse oficiale au precizat pentru gândul că aterizarea forțată a avut loc pe un drum situat între localitățile Peștera Scărișoara și Beliș. Avionul avea toate reviziile la zi și este un aparat Britten-Norman Islander BN2, cu 8+2 locuri.

Școala Superioară de Aviație este o instituție aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, care oferă cursuri de pilotaj în aviație civilă și are aeronave cu care operează zboruri în baza unor contracte. Iovan colabora cu această instituție, având dreptul să piloteze până la 60 de ani, deși era ieșit la pensie.

La bordul avionului se aflau dr. Valentin Calu, Spitalul Elias, dr. Cătălin Pivniceru, Spitalul Sfânta Maria, dr. Radu Zamfir, Spitalul Fundeni, Sorin Ianceu, Spitalul Municipal Beiuș, o asistentă și cei doi membri ai echipajului.

UPDATE 08:30 Trupul neînsuflețit al pilotului Adrian Iovan a fost scos, în noaptea de luni spre marți, din avionul prăbușit în Munții Apuseni de către echipe de descarcerare ale ISU Bihor și Cluj, urmând să fie dus la Institutul de Medicină Legală Cluj, unde va fi transportat și trupul tinerei decedate.  >>CITEȘTE MAI MULTE AICI

UPDATE 08:00 Studenta care și-a pierdut viața, luni, în accidentul aviatic produs în Munții Apuseni a fost găsită în stop-cardio respirator de către echipajele care au ajuns la fața locului, avea multiple fracturi și traumatisme și hipotermie severă, a declarat medicul șef al UPU Cluj, Adela Golea.  >>CITEȘTE MAI MULTE AICI

UPDATE 07:30 Medicul șef al UPU Cluj, Adela Golea, a declarat, marți dimineață, că toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic de la granița județelor Alba și Cluj sunt conștiente și au fost internate la Terapie Intensivă, nefiind necesar transferul lor în alte orașe.  >>CITEȘTE MAI MULTE AICI

UPDATE 01:00 Medicul Valentin Calu de la Elias, rănit în accidentul aviatic de luni după-amiază, a sunat-o, imediat după prăbușire, pe directoarea medicală a unității, Dana Safta, căreia i-a spus „Ne-am prăbușit. Sunt întins pe pământ și abia respir”, iar ulterior a făcut un foc, pentru a se încălzi. Mai multe detalii, aici!

UPDATE 00.05 SMURD: Copilotul avionului, în stare critică; trei medici, în stare medie spre gravă

Răzvan Petrescu, copilotul avionului care ar fi aterizat forțat luni după-amiază, este în stare critică, acuzând un șoc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru și Sorin Ianceu sunt în stare medie spre gravă, cu fracturi multiple, potrivit SMURD.

Informațiile, care constituie un prim bilanț al stării supraviețuitorilor din accidentul aviatic de luni după-amiază, a fost comunicat MEDIAFAX de dr. Hadrian Borcea, coordonator regional SMURD.

Al patrulea medic aflat în avion, Radu Zamfir, este în stare relativ bună, având doar răni superficiale.

UPDATE 00.09 PRIMELE IMAGINI DE LA LOCUL ACCIDENTULUI

Sursa: Antena 3.

UPDATE 00.04 Hadrian Borcea, șeful SMURD Bihor, a confirmat că în urma tragediei aviatice două persoane au murit: un bărbat și o femeie. „5 persoane sunt în viață. Starea uneia este critică, având fracturi la membrele inferioare și în stare de șoc. Pacienții au fost preluați cu ajutorul unor mașini de teren și se îndreaptă spre stradă, unde vor fi preluați de ambulanță. Pacienții vor fi transferați la Huedin și Cluj”, a spus Borcea.

A doua victimă care a decedat este studentă la Institutul de Medicină Militară și era asistentă medicală.

UPDATE 23.40 Un medic de la Oradea, care se numără printre victimele rănite în accident, a declarat că pilotul a încercat să degivreze aeronava, moment în care a început să piardă din altitudine.

UPDATE 23.37 Unul dintre localnicii care au ajuns primii la locul accidentului a declarat că pilotul Adrian Iovan era deja mort când au ajuns salvatorii la el, fiind prins între fiarele avionului. „Avionul e praf. Oamenii au fost coborâți pe tărgi, cu pături. Acolo nu se poate ajunge nici cu tractorul”, a spus localnicul, la un post de televiziune.

Medicul Valentin Calu, după ce a fost recuperat de salvatori.

UPDATE 23.35 Victor Zota, vicepreședintele Agenției Naționale de Transplant (ANT), s-a declarat nemulțumit de felul în care au intervenit autoritățile în cazul accidentului aviatic care s-a petrecut în apropiere de Beliș, județul Cluj. 

UPDATE 23.00 Dan Mircea Petrescu, de la Salvamont Bihor, care a participat la misiunea de salvare, a declarat că pilotul Adrian Iovan a murit, el fiind încarcerat în carlinga avionului, și că asistenta medicală se află în acest moment în stop cardio-respirator. Celelalte 5 victime au fost preluate de salvatori.

Secretarul de stat al MAI Constantin Chiper a confirmat acest bilanț al accidentului aviatic.

UPDATE 22.59 Pilotul Adrian Iovan a avut ultima convorbire cu cei de la Romatsa după ce a trecut de Sibiu, când a anunțat că va coborî la o altitudine de 2.100 de metri, mai mică decât cea normală, pentru că nu vedea nimic din cauza ceții, a declarat luni, pentru Mediafax, președintele Romatsa, Aleodor Frâncu.

Directorul Romatsa, Aleodor Frâncu, a precizat că aeronova condusă de Iovan a plecat în scop umanitar, pilotul având ultima convorbire cu ei după ce a depășit zona Sibiului.

Pilotul ar fi anunțat atunci că va cobarî la 2.100 de metri, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, explicând că nu vede nimic din cauza ceții.

„A coborât pentru a vedea spațiul. În acel moment, s-a pierdut legătura cu el. De la început, s-a știut că sunt condiții meteo nefavorabile, dar au plecat în această cursă umanitară. Și faptul că a reușit să coboare aeronava într-o zonă extrem de dificilă din punct de vedere al reliefului și al condițiilor meteorologice este un succes al pilotului”, a declarat președintele Romatsa.

Frâncu a mai spus că echipa medicală era așteptată să ajungă la Oradea în jurul orei 16.00 și a precizat că nu exclude ca la aparatul de zbor să fi apărut probleme tehnice.

UPDATE 22.57 Una dintre victimele accidentului aviatic de luni după-amiază, din Munții Apuseni, a murit, a declarat, în cursul serii, purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Alina Marescu, fără a preciza numele acesteia.

UPDATE 22.40 O persoană grav rănită în accidentul de avion a fost coborâtă de către echipele ISU de la locul unde a avut loc aterizarea forțată la un drum unde sunt mai multe ambulanțe SMURD, iar un echipaj al SMURD Cluj face manevre de resuscitare, transmite corespondentul Mediafax.

„Este o persoană în stare foarte gravă, se efectuează manevre de resuscitare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, Andrei Biriș.

UPDATE 22.35 Unul dintre piloți ar fi încarcerat în carlinga avionului, iar salvatorii ISU urcă pentru a-l scoate de acolo, a spus șeful IGSU, Ion Burlui. De asemenea, o altă victimă are picioarele rupte, iar alta are mâinile rupte.

UPDATE 22.30 O echipă de la Salvamont Bihor a ajuns la locul unde se află cele șapte victime din avionul care a aterizat forțat într-o zonă din Munții Apuseni, transmite corespondentul Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, Alina Marescu, a declarat că avionul a fost găsit în zona Vârfului Petreasa, iar la fața locului au ajuns doar pădurarii și localnicii din Horea și salvamontiștii din Bihor.

Alina Marescu a spus că două persoane au fost coborâte de către localnici și pădurari pe brațe până într-o zonă unde se aflau mașini de teren.

UPDATE 22. 17 Ministerul Sănătății a transmis, printr-un comunicat de presă, că a luat toate măsurile pentru ca persoanele implicate în accidentul aviatic să primească tratament adecvat stării lor de sănătate. „S-a dispus Spitalului Județean de Urgență din Cluj măsurile necesare pentru a acorda în cele mai bune condiții serviciile medicale necesare. Președintele ANT, prof. dr Radu Deac a ținut și ține legătura în permanență cu echipele de intervenție de la fața locului”, se arată în documentul citat.

După preluarea răniților de către echipele medicale, comunicarea medicală se va realiza de către  Dr Hadrian Borcea, iar la Spitalul Județean de Urgență Cluj de către doamna Dr Adela Golea, șef al Unității de Primiri Urgențe.

UPDATE 21.55 Una dintre victime este coborâtă pe brațe de oameni de pe Muntele Petreasa, care are peste 1.600 metri altitudine, unde s-a prăbușit avionul. Cei care i-au găsit au fost pădurarii, alături de localnici.

„Se ajunge foarte greu cu SMURD-ul, e un teren greu accesibil, coboară cu cel care a fost rănit mai grav, oamenii îl coboară pe brațe”, a spus Cornel Olar, pădurarul care și-a coordonat colegii în misiunea de căutare, într-o intervenție la un post de televiziune.

Pădurarul a mai precizat că Adrian Iovan, pilotul, „este în stare critică”, iar asistenta este și ea rănită mai grav. Până la această oră, medicii SMURD nu au reușit să ajungă la locul accidentului, din cauza terenului accidentat.

Gheorghe Giurgiu, unul dintre localnicii din județul Alba care l-a însoțit pe pădurarul care a găsit răniții, a declarat corespondentului Mediafax că starea victimelor „nu este prea bună”.

„I-am găsit, nu sunt într-o stare prea bună, vă dați seama. Acum le facem foc pentru că le este frig. Sunt șapte persoane, iar o femeie este într-o stare mai gravă”, a spus Giurgiu.

UPDATE 21.35 Surse medicale au precizat, pentru Mediafax, că răniții au fost găsiți de un pădurar care cunoaște zona și care a transmis coordonatele echipelor de salvatori.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, Alina Bălaș, în jurul orei 21.30 la numărul de urgență 112 a fost primit un apel de la un pădurar care căuta în zona Petreasa și care a găsit epava avionului și victimele la limita județelor Cluj și Alba.

„Au fost găsite avionul și victimele, iar acum toate echipele se îndreaptă spre locul respectiv, având de parcurs aproximativ un kilometru până la locul respectiv”, a spus Alina Bălaș.

UPDATE 21.20 Salvamontiștii au ajuns la epava avionului și la cele 7 victime, după aproximativ 5 ore de la aterizarea forțată. Urmează ca salvatorii să organizeze evacuarea victimelor de pe munte și transportul la spital.

UPDATE 21.00 Șeful IGSU, colonelul Ion Burlui, a declarat că în urmă cu 15 minute a vorbit cu un medic dintre cei aflați în avion și nu sunt persoane încarcerate, însă două au fracturi, una dintre ele fiind în stare de inconștiență.

Victor Zota, care are informații mai vechi, din jurul orelor 20.20, a declarat pentru Mediafax că două persoane se aflau în stare de inconștiență.

UPDATE 20.50 Peste 70 de pompieri salvatori din județele Cluj, Bihor, Mureș și Alba sunt implicați în acțiunea de căutare-salvare. Acestora li s-au alăturat efective ale jandarmeriei montane, poliției, echipe de salvamontiști și angajați ai Parcului Național Munți Apuseni, informează MAI.

„Aceste forțe sunt deja în deplasare, pe jos, spre locul unde a fost semnalat accidentul, însă condițiile de la fața locului sunt foarte greoaie – zăpadă care pe alocuri depășește 50 de cm, teren împădurit, în pantă, vizibilitate redusă”, se arată în comunicatul de presă.

UPDATE 20.35 Victimele sunt disperate și sunt în stare gravă, a declarat Victor Zota, șeful Agenției Naționale de Transplant, care ține legătura cu medicii din avion.

Conform șefului ISU Alba, locul unde se află victimele nu a putut fi localizat exact, prin intermediul semnalului GPS, zona indicată fiind un areal destul de mare.

UPDATE 20.20 Premierul Victor Ponta a declarat într-o intervențien televizată că victimele accidentului aviatic sunt „rănite foarte grav” și că s-a reușit localizarea lor cu aproximație. „Sper să îi găsească pe supraviețuitori”, a spus Victor Ponta.

UPDATE 20.00 Șeful Ocolului silvic de la Poiana Horea (Cluj), Felician Petruță, a declarat, luni seară, că informațiile unde s-ar afla avionul cu cele șapte victime sunt neclare și că este posibil ca aeronava să se afle în zona Fântânele, spre coada lacului, la 70-80 de kilometri de Pasul Ursoaia.

Șeful Ocolului silvic de la Poiana Horea a spus că la ora transmiterii acestei știri echipele de intervenție caută, la pas, în toată zona Ursoaia, și că la operațiune participă și aproximativ 200 de localnici.

El a precizat că în zonă, unde este zăpadă, terenul este foarte accidentat, cu pante de până la 45 de grade.
La rândul său, primarul localității Beliș, Viorel Crainic, afirmă că în zonă semnalul telefonic este foarte slab. El a mai spus, de asemenea, că temperatura este în jur de 0 grade Celsius.

Viorel Crainic a declarat corespondentului Mediafax că au fost formate mai multe echipe de căutare, suprafața care trebuie acoperită fiind de circa 10 kilometri pătrați.

„Suntem în zona Poiana Horea, e o zonă greu accesibilă, cu zăpadă. Au fost formate mai multe echipe din jandarmi, salvamontiști, dar și zeci de localnici din comunele Beliș și Horea. Suprafața de acoperit este de circa 10 kilometri pătrați. E o zonă dificilă, unde nu prea este semnal la telefon”, a spus Crainic.

UPDATE 19.40 Salvamontiștii se apropie de locul accidentului, fiind ajutați de localnici. „Ne aflăm undeva în zona Poiana Horii, Matișești, Ursoaia. Am abandonat mașinile și mergem pe jos cu echipamentele. În 15-20 de minute îi localizăm”, a declarat Lucian Forda, salvamontist care ia parte la operațiunea de salvare, pentru Pro TV.

În zona respectivă este zăpadă și locul accidentului se află într-o pădure, condițiile de căutare fiind îngreunate.

Șeful Salvamont Vlădeasa, Florin Mihuț, care participă la operațiunea de căutare a victimelor, spune că în zona unde a aterizat forțat avionul zăpada este „până la brâu”, iar ceața este foarte densă.

Potrivit sursei citate, la operațiune participă zece salvamontiști din Vlădeasa împărțiți în trei echipe, aceștia fiind ajutați și de localnici, care cunosc foarte bine zona.

Salvamontiștii au tărgi montane, însă din păcate, în zonă zăpada este până la brâu, ceața este foarte densă, iar ei se pot orienta foarte greu chiar și în condițiile în care victimele încearcă să semnalizeze cu sursă de lumină.
El a mai spus că echipele de căutare încearcă să facă zgomote pentru a fi auzite de către victime.

UPDATE 19.15 „Prima oară am crezut că e o glumă, nu am crezut că un om care salvează oameni poate păți așa ceva”, a povestiti dr. Daniela Safta, directoarea spitalului Elias, care a fost anunțată de la locul accidentului de către dr. Valentin Calu, una dintre victime.

Referindu-se la condițiile grele de la locul accidentului – pădure, frig, și la faptul că victimele ar putea suferi de hipotermie în plus față de fracturile suferite, Daniela Safta a mai spus că se bazează „pe tinerețea lor, pe vigoarea lor, pe faptul că ei au salvat vieți până acum”.

UPDATE 18.45 Directorul Romatsa, Aleodor Frâncu, a declarat că echipele de intervenție au coordonatele exacte ale locului unde a aterizat forțat avionul medical, însă zona este foarte greu accesibilă și este foarte greu de ajuns la victime, care sunt în viață.

„Zona este foarte greu accesibilă. Noi avem coordonatele perfecte ale aeronavei, știm exact unde sunt, pentru că orice aeronavă emite un semnal permanent asupra acestora. Este foarte greu de ajuns la ei”, a spus Frâncu, adăugând că zona este muntoasă și împădurită, iar în plus ceața este densă.
La operațiunea de salvare iau parte echipe ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din Cluj, Alba și Bihor.

Conform unor surse medicale, unul dintre medicii din avion, care se poate mișca, a găsit o lanternă și încearcă să semnalizeze echipelor de intervenție locul unde se află avionul.

UPDATE 18.40 Toate cele șapte persoane aflate în avionul cu medici care a aterizat forțat, luni după-amiază, au fracturi și răni, au declarat, pentru Mediafax, surse medicale.

Toți cei șapte sunt conștienți, însă au suferit fracturi și răni, iar majoritatea lor nu se pot mișca, au mai spus sursele citate.


La fața locului au fost trimise mai multe echipaje de intervenție, precum și elicoptere SMURD, MAI și ale Armatei, de la unitatea din Câmpia Turzii. Elicopterul SMURD s-a retras de la locul accidentului, din cauza ceții.

Din primele informații ale ISU, pasagerii au fost răniți, iar doi dintre aceștia se află în stare bună de sănătate

Prefectul de Cluj, Gheorghe Vușcan, a declarat că în aeronavă erau șapte persoane, iar una dintre acestea a sunat la 112 și a anunțat accidentul aviatic. Acesta este medic și este cel care a acordat primul ajutor celorlalți pasageri.

El a precizat că la ora transmiterii acestei știri, mai multe ambulanțe se îndreaptă spre locul accidentului.

Conform unor surse medicale, la bordul avionului se aflau patru medici, o asistentă și doi membri ai echipajului de zbor.

Sursele citate au precizat că toate cele șapte persoane sunt în viață.

Echipajul medical aflat la bordul aeronavei mergea la Oradea pentru o intervenție de prelevare de organe.

Victor Zota, președintele Agenției Naționale de Transplant, a declarat că în aeronava care a aterizat forțat se aflau cadre medicale de la Spitalul Fundeni, Elias, dar și medici de la Oradea. „Cadrele medicale se îndreptau spre oradea pentru a preleva un ficat”, a spus Zota.

La 9 ianuarie 2006, patru persoane, între care doctorul Liliana Puiu, asistenta Mioara Haută, pilotul Valentin Stănescu și copilotul Augustin Toma, și-au pierdut viața după ce elicopterul care transporta un echipaj SMURD s-a prăbușit în apropierea aeroportului din Iași.