Pintea anunță: Analizăm lista celor 172 de medicamente propuse pentru interzicerea exportului

Pintea anunță: Analizăm lista celor 172 de medicamente propuse pentru interzicerea exportului
Publicat: 07/10/2019, 14:04

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, luni, la sediul Ministerului Sănătății, că se analizează în continuare lista celor 172 de medicamente care sunt propuse pentru interzicerea exportului, Ordinul aflându-se în dezbatere publică pe site-ul Ministerului până pe 24 octombrie.

În același context, ministrul a precizat că nu există riscul ca pentru unele medicamente prețul să fie majorat.

„Nu există aceste risc pentru că politica de prețuri ține tot de legislație și nu am făcut o legislație în acest sens”, spune ministrul.

Sorina Pintea a punctat faptul că restricția de export paralel va fi realizată cu respectarea tuturor reglementărilor UE în vigoare.

„Aș vrea să precizez un lucru foarte important. Restricția de export paralel va fi realizată cu respectarea tuturor reglementărilor UE în vigoare, Directiva 2001/83, art. 81. Niciodată, nicio clipă, nu s-a pus problema să nu respectăm aceste reglementări, deși am auzit în spațiul public că Ministerul face asta fără a respecta reglementările. Deci, exclus (…). Iar am auzit în spațiul public diverse opinii, dar aceasta este realitatea, am spus-o și atunci, am spus-o și la discuții cu asociații, o spun și acum: am ales să facem aceste lucruri în paralel, evaluând discontinuitățile și având Ordinul pus în Transparență pentru că am început demersurile din vară și pentru a nu pierde timp am considerat că este bine să reglăm situația cât mai curând posibil, adică la expirarea perioadei de Transparență să avem foarte clar câte vor rămâne restricționate la export și ce măsuri trebuie să luăm pentru celelalte discontinuități”, completează Pintea.

Pintea a precizat faptul că în contextul exportului paralel a purtat discuții cu comisiile de specialitate.

„Întotdeauna când se ia o decizie se discută cu comisiile de specialitate. Noi suntem cei care ținem cont de ce spun comisiile de specialitate, inclusiv un tratament nou, inclusiv un protocol. Sunt chestiuni pe care și le asumă medicii. Și atunci, cu siguranță, deciziile comisiilor de specialitate sunt lege pentru noi. (…) Întotdeauna o comisie formată din mai multe persoane și care funcționează la nivel central îngreunează accesul pacienților la medicație și avem exemplele din Austria, Bulgaria, Slovenia, care au această metodă hai să și spunem noi mai eficientă cu responsabilizare și pe anumite domenii clar definite, deci nu va intra totul acolo”, a completat Pintea.

Sorina Pintea a declarat faptul că există produse pe care ministerul le-a analizat și care au discontinuitate și în Europa, nu doar în România. „Lucrurile cred că ar trebui spuse. Există la nivelul UE un site unde putem vedea discontinuitățile la nivelul diferitelor țări. Și am sesizat de foarte multe ori că existau chestiuni comune: România, Austria, Franța. România, Italia, Germania. Nu doar în România există discontinuități la anumite produse, ci mai sunt produse. Problema este că ne îngrijorează acolo unde nu există la nivel european discontinuități și sunt la noi”, a spus ministrul Sănătății.

Ministrul a precizat și că încă din iunie 2019, prin Direcția de Politică a Medicamentului, a solicitat prin Direcțiile de Sănătate Publică, spitalelor, secțiilor de oncologie și hematologie, necesarul pe care acestea îl au până în decembrie 2019 și stocurile existente.

„Am constatat că la anumite produse care apăreau pe listă, notificate pentru export, din ceea ce ne-au transmis DSP-urile, rezulta că o mare parte din produse sunt exportate. Am analizat această situație și am constatat că la nivelul unor spitale județene stocurile de ocnologice sunt foarte reduse, la unele produse, inexistente. Eu cred că niciun ministru responsabil nu ar fi stat cu mâinile în sân”, a completat aceasta.

Ministrul Sănătății a precizat că prioritatea sa și a ministerului este reprezentată de pacient, și nu interesele comerciale.

„Pe de altă parte pot să înțeleg că fiecare are un business pe care trebuie să-l susțină sau dezolte, normal, când 98% din activitate este export, cu siguranță sunt întrebări. Cu siguranță nu o să facem în așa fel încât să omorâm pe cineva, dar eu vreau să trăiască pacienții mei”, a spus ministrul.

Ea a conchis spunând că singura măsură „care mai suportă discuții” din punctul său de vedere în acest moment este clawback-ul. „Celelalte, referitor la politica de prețuri și celelalte aspecte, nu mai suportă aspecte, este foarte clar ce avem de făcut”, a informat ministrul.

„În acest moment se fac analize referitor la medicamentele care sunt în această listă. Există posibilitatea să nu rămână cele 172 de medicamente dar înainte de expirarea datei de transparență vom publica în urma analizelor toate medicamentele care vor rămâne pe această listă, bineînțeles cu respectarea prevederilor Directivei Europene 2001/83 articolul 81. Să sperăm că nu vor fi probleme de niciun fel”, conchide ministrul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucraina vs. „Beretele negre”: Cum a arătat primul atac ucrainean asupra trupelor de elită ale...
Firma lui Silviu Prigoană, preluată 'ostil' de fostul lui șofer! Dezvăluiri uluitoare după decesul fostului...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Presa occidentală susține că patru țări din Europa urmează să fie invadate de Rusia. Hari...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Cine a fost Silviu Prigoană. Omul de afaceri a murit marți, la 60 de ani
Rusia interzice prin lege promovarea unui mod de viaţă „fără copii”
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Cum și-a pierdut, de fapt, Silviu Prigoană piciorul! „Mi-am tăiat singur tendonul, pentru că medicii...
Cod galben de vreme severă în 14 judeţe. Zonele unde sunt așteptate ploi, lapoviţă şi...
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Cei doi și-au...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primește Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Două săptămâni de reduceri la sute de mașini! Skoda Octavia și Toyota C-HR la prețuri...
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Desert din strămoși. Cornulețe cu umplutură delicioasă
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
"Inima ni se face bucăți". Doliu la colegiul unde tinerii morți în accidentul de la...
Silviu Prigoană a murit! Vestea cutremurătoare a uimit întreaga Românie!
Silviu Prigoană a murit înainte să-și vadă visul cu ochii. Bifase un rol de excepție...
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Rivalii Google din Europa vor să-și lanseze propriul motor de căutare