Ministrul demis prin moțiune de cenzură al Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Palatul Parlamentului, că Ministerul are, în acest moment, în lucru 108 registre de boală, care vor oferi predictibilitate în sensul finanțării acestora.
„Împreună cu CNAS vom monitoriza modul în care funcționează această abordare până când acest lucru va deveni un reflex profesional. Ministerul Sănătății are în lucru 108 registre de boală care vor oferi o situație clară, predictibilitate pentru a asigura finanțarea necesară. Pentru aceasta am spus la momentul potrivit au fost accesate fonduri europene, fonduri norvegiene și elvețiene. De aceea am definit anul viitor ca fiind anul programelor naționale în sănătate”, a spus Pintea.
Aceasta a pecizat că a fost finalizat și planul national de cancer, care urmează să fie pus în dezbatere.
„De asemenea am finalizat și planul național de cancer, pe care îl vom pune în dezbatere și pentru care avem în evaluare un proiect finanțat cu fonduri europene. (…) Este în draft, înseamnă că avem și sursele de finanțare. Aceste registre ne vor ajuta să creionăm forma finală a acestui plan astfel încât, așa cum am mai spus, nu voi pleca până nu vom aproba acest plan național pentru cancer”, informează Sorina Pintea.
Ministrul demis prin moțiune de cenzură al Sănătății a spus că pacienții români au dreptul în acest moment la tratamente de ultimă generație.
„Anul trecut am introdus 37 de molecule noi pentru tratarea afecțiunilor cronice, anul acesta am continuat procesul de creștere accesului pacienților la tratamente compensate și gratuite cu încă 19 medicamente noi. Majoritatea acestor medicamente sunt pentru tratamentul afecțiunilor oncologice”, informează Pintea.
Sorina Pintea a concluzionat spunând că în tratarea afecțiunilor oncologice este necesară o abordare interdisciplinară, întrucât în lipsa acesteia „nu există rezultate”: „Indiferent de tip și de localizare, cancerul este o afecțiune care nu poate fi tratată de un singur doctor. Specialiștii trebuie să se așeze la aceeași masă pentru a obține varianta optimă de tratament pentru acel bolnav”, a conchis ministrul.