Pintea, despre medicina de urgență: Există protocoale și proceduri, esențial e să fie respectate
Sorina Pintea a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că medicina de urgență în România este la nivelul „de top” între specialitățile medicale, chiar dacă se vorbește „în fel și chip”.
„Despre medicina de Urgență se vorbește în fel și chip. Unii sunt de părere că se așteaptă mult și e greu, alții sunt de părere că pacienții se prezintă chiar dacă nu au simptome care ar impune prezentarea în urgență. Dar cred că suntem cu toții de acord că medicina de urgență în România este la nivelul de top dintre specialitățile medicale (…) dar avem nevoie de sprijin”, spune ministrul.
Sorina Pintea a menționat și faptul că în ultima vreme s-a discutat mult despre serviciile de Urgență, iar asta în contextul aprobării hotărârii de Guvern privind majorarea amenzilor pentru timpii de așteptare.
„Dar acele amenzi existau și înainte. Doar că au trecut neobservate. Aceste coduri existau și înainte, nu le prezentăm acum pentru prima dată în spațiul public. Aceste criterii de prezentare a activității din Unitatea de Primiri Urgențe existau și înainte”, informează ministrul.
Ministrul Sănătății a mai declarat că există protocoale și proceduri bine puse la punct, însă e esențială respectarea lor.
„Și important e să avem și mijloace coercitive. Din experiența de peste un an și jumătate în calitate de ministru pot să vă spun că putem avea toate aceste reguli dacă nu le verificăm, dacă nu le monitorizăm și dacă nu luăm măsuri”, precizează Pintea.
Ministrul a mai spus și că pregătirea resursei umane din sistem este foarte importantă, nu doar în domeniul urgențelor, ci în toate domeniile.
„De aceea acel centru de pregătire despre care vorbeam și care încep încet să fie operaționale pe diverse patologii sunt absolut necesare”, completează ministrul Sănătății.
„Mă uitam la protocolul de triaj Comisia pentru Medicină de Urgență a Ministerului Sănătății a aprobat acest protocol, atestatul de pregătire al asistenților. Sunt lucruri, pași înainte care s-au făcut. Discutăm despre manuale de pregătire pentru medici din medicina de urgență, paramedici, să nu uităm ambulanța care face echipă în sistemul de pre-spital cu cei din departamentul pentru Situații de Urgență”, informează Pintea.
Ministrul a conchis spunând că pașii pe care România i-a făcut în ultimii doi ani sunt „extraordinar de importanți pentru ceea ce va urma în viitor”.
„Am început în 2018 cu majorarea salariilor, lucru esențial, anul acesta am continuat cu dotarea spitalelor și din această toamnă vom vedea foarte multe rezultate. Anul viitor va fi anul programelor naționale. Toate acestea concomitent cu pregătirea resursei umane, dar este foarte important să vrem. Pentru că sistemul suntem noi”, a concluzionat Pintea.