Pintea, despre salariile diferențiate: Se lucrează la niște indicatori de performanță, astfel încât să răsplătim munca medicilor
Sorina Pintea a decarat, joi, pentru Mediafax, că stabilirea unor indicatori de performanță are ca scop răsplătirea muncii medicilor, nu scăderea salariilor acestora. „Această discuție a pornit de la altă discuție pe care am avut-o cu medici din diverse spitale, cu organizații profesionale și cu parlamentari. (…) Se lucrează la niște indicatori de performanță, astfel încât să cuantificăm, să răsplătim munca, nu să scădem salariile”, a spus Pintea.
Potrivit aceleiași surse, acești indicatori vor fi supuși unei dezbateri publice. „Mai devreme de sfârșitul anului nu putem vorbi despre un act normativ, tocmai pentru a putea da tuturor posibilitatea de a se exprima, dar clar este nevoie de a răsplăti performanța(…) Noi avem obligația să punem acești indicatori în dezbatere, să-i discutăm cu societatea civilă, organizații profesionale, reprezentanții medicilor, e normal. Am spus că orice act normativ în domeniul Sănătății necesită o dezbatere îndelungată, pentru că schimbăm destine până la o adică. Am văzut discuții în spațiul public legate doar de faptul că vor scădea salariile, nu este vorba de asta și uităm ceea ce este esențial: pacientul. El ne interesează, calitatea actului medical”, a informat ministrul.
Sorina Pintea a precizat că stabilirea unor indicatori în această speță este esențială în contextul alinierii la situația existentă în țările europene civilizate.„Vreau să vă spun că nu am inventat noi roata la căruță și am făcut studii comparate cu ceea ce se întâmplă în țările Europe civilizate, cum ne place nouă să spunem, astfel încât să păstrăm proporțiile foarte normal. Adică, dacă pe o secție de Chirurgie se efectuează 50 de operații, un medic efectuează 30 de aproximativ aceeași complexitate, iar unul cinci, este cu siguranță, clar, că trebuie să facem o diferențiere”, a spus ministrul.
Ministrul Sănătății a declarat că această idee, a elaborării unor indicatori de perfomanță a venit ca urmare a unor discuții purtate cu medici din diverse spitale, spitale municipale, spitale clinice. „Toată lumea își dorește răsplata în funcție de performanță”,a spus Pintea.
Sursa citată a mai precizat că în orice societate normală, munca trebuie răsplătită pe măsură.„Am văzut în ultima perioadă în spațiul public, discuții și dezbateri aprinse ale unora care își dau cu părerea, cu siguranță, spunând că dorim să ne întoarcem la comunism. Da, este părerea dânșilor, dar eu cred că în orice societate normală, munca trebuie răsplătită”, informează ministrul.
Sorina Pinta a precizat în acest context și faptul că în ultima vreme au venit spre minister o serie de reclamații legate de modul în care se desfășoară actul medical și că lucrurile ar fi trebuit să stea altfel, date fiind investițiile mari din acest an făcute în domeniul Sănătății. „În ultima perioadă, au fost mai multe reclamații legate de modul în care se desfășoară actul medical, deși odată cu creșterea salarilor, cu dotarea, anul acesta suntem în plin proces de dotare cu aparatură medicală, lucrurile ar fi trebuit să stea altfel. Și nu o spun eu, o spune chestionarul de feedback implementat din 2016, care scoate în evidență aceste lucruri”,a spus Pintea.
Ministrul Sănătății a informat că datele raportate prin intermediul chestionarelor de feedback arată că gradul de satisfacție al pacienților a scăzut.„Avem implementat un chestionar de feedback din 2016, pe care îl ducem înainte și pe care alții l-au aclamat, „Vai, ce lucru bun am făcut”, da, este adevărat, este nemaipomenit, dar acest chestionar ne spune că a scăzut gradul de satisfacție al pacienților. Și atunci? Pe mine asta mă interesează(…) am putea veni cu soluții”, a conchis ministrul.