Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, marți, la Palatul Parlamentului, că „s-a epuizat circuitul de avizare Hotărârea de Guvern prin care se aprobă studiul de fundamentare prin care România poate construi o bancă de sânge, plasmă, sânge și produse derivate din plasmă prin demararea unui proiect în parteneriat public-privat”. Ministrul a menționat și faptul că, probabil, în următoarea ședință de Guvern, această Hotărâre va fi aprobată.
„Asta înseamnă, practic, să s-a dat undă verde demarării proiectului construcției acestei bănci de sânge și plasmă. Acest lucru va permite colectarea plasmei, astfel încât, ea să poată fi fracționată și să asigure pentru România necesarul de imunoglobulină și produse derivate din plasmă necesare pacienților”, spune Pintea.
Ministrul Sănătății a precizat că nu se poate pronunța asupra momentului în care această bancă va exista fizic.
„Îmi este greu să vă dau termene, așa cum vă spuneam e un proiect estimat la 854 de milioane lei, studiul de fundamentare este făcut de către Comisia Națională de Prognoză. Îmi e greu să vă spun care sunt termenele, pentru că știți foarte bine sunt proceduri, dar pot să vă spun că Ministerul Sănătății a depus chiar ieri (luni, n.r) cerere de finanțare pentru un sprijin privind înființarea a două centre pilot de colectare, proiect care din momentul aprobării se va implementa pe o perioadă de 16 luni și jumătate”, informează ministrul.
Pintea a mai declarat că tot în cadrul ședinței de Guvern de vineri va fi supusă spre aprobare și o Ordonanță de Urgență de modificare a Legii 282 privind transfuzia, „care va face legătura practic, între legislație și acest proiect de construcție a băncii de plasmă și sânge”.
Sorina Pintea a afirmat că cele două centre de colectare vor fi ridicate în regiuni diferite ale țării, urmând ca pentru banca de de sânge, plasmă și produse derivate din plasmă bazele să fie puse în Capitală.
„Sunt în două regiuni diferite, este nordul României și în sudul României. Am ales geografic aceste centre astfel încât să putem apoi replica mai ușor. Este regiunea nord-vest și sud-vest”, spune ministrul.
Pintea a concluzionat spunând că în acest moment, în țară, nu există nicăieri vreo criză locală de imunoglobulină.
„Eu pot să spun că în acest moment, din datele pe care le avem la Ministerul Sănătății, în România există cantitatea de imunglobulină necesară pentru pacienții din țară. Aceasta este importată în totalitate”, conchide ministrul.