Prima pagină » Știri » Plaja Modern din Constanța, curățată în stil Kaizen

Plaja Modern din Constanța, curățată în stil Kaizen

Plaja Modern din Constanța, curățată în stil Kaizen
Miracolul de la malul Mării Negre: O plajă din Constanța, curățată într-o singură oră, în stil japonez

Institutul Kaizen România și Asociația Kaizen Manager Club, alături de Asociația Clean-Up Japonia au organizat, luni, pentru al optulea an consecutiv, acțiunile „5S Public„, în cadrul Programului „Educație KAIZEN pentru România” și, pentru prima dată, o astfel de acțiune a avut loc în Constanța, în zona Plajei Modern, cu sprijinul Primăriei.

„După ce m-am întâlnit cu alți colegi primari din țară, după ce m-am întâlnit cu cei de la Institutul Kaizen, s-a ivit această oportunitate, să vină oameni din Japonia, care fac lucrul acesta în fiecare zi, care și-au făcut din asta un mod de viață, care au reușit să schimbe orașe și am profitat de prezența lor în România. I-am invitat la Constanța tocmai pentru a mai da un semnal de unire, că acest efort ține de fiecare dintre noi, nu de un singur om, nu de o mână de oameni, dar fiecare dintre noi putem schimba lucrurile”, a declarat primarul Constanței, Decebal Făgădău.

Acesta s-a arătat încântat de prezența unor membri ai Asociației Clean Up Japan, sosiți special în România pentru acest eveniment.

„Sunt extrem de onorat că fostul viceguvernator și șef al Poliției Tokyo a venit la noi și ne-a arătat din experiența dânsului. Că avem foști șefi de academie de poliție, o academie importantă din Japonia, că primarul municipiului Buzău, care aplică atât în compania sa privată, cât și la primărie, filosofia Kaizen… Sunt oameni care au venit aici și rup bariere de mentalitate. Evident că asta ține de educație, nu doar să spunem de o acțiune, educație nu doar fizică, ci educație și spirituală dacă vreți”, a mai spus primarul Constanței.

Primarul Făgădău a recunoscut că orașul are o problemă cu curățenia, dar a ținut să precizeze ca nu domeniul public este cel mai afectat.

„Constanța are o problemă, iar această problemă nu poate fi rezolvată de un singur om, sau de o singură firmă, sau de un singur contract. Vreau să vă spun că cea mai mare mizerie dintr-o dată nu este pe spațiul public, cea mai mare mizerie este pe proprietăți private. Poliția Locală i-a notificat pe toți proprietarii, noi am intervenit cu voluntari acolo unde s-a putut și de la gesturi mărunte – aruncat chiștocul de țigară, scuipat coji de semințe, până la aruncat moloz rezultat din construcții pe câmpuri – sancționăm pe toată lumea care încalcă regulile de conviețuire într-o comunitate, dar cel mai mult își bate joc de munca noastră”, a mai spus Decebal Făgădău.

Acțiunea de ecologizare a debutat de la ora 10.00, peste 200 de persoane – elevi, studenți, cercetași marini, soldați români și britanici de la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale – au curățat sistematic plaja Modern din Constanța.

„Acest mod (de curățenie – n.r.) este un mod standardizat, adică cu cele mai bune practici, pentru ca oamenii să se transforme făcând curățenie, înțelegând că (…) trebuie să fie ceva sistematic. Pentru ca atât el, cât și ceilalți cu care relaționează, să fie mai bine, să o ducă mai bine. Este un mod standardizat și, poate și aici ați observat, avem un gen de standard, cu lideri, cu responsabilități, fiecare ce face, resurse, mănuși, saci în cazul nostru, cu o poză de grup înainte ca oamenii să se simtă bine împreună, cu o poză de grup la final și apoi cu un feedback, care va fi din partea participanților cum s-a simțit fiecare”, a explicat Julien Bratu – director Kaizen institut și președinte Kaizen Manager Club.

Acțiunea voluntarilor s-a desfășurat timp de o oră, pe o plajă plină de turiști și cearșafuri, care nu s-au arătat dornici să participe.

 

 

Citește și