Consilierii locali UDMR din Consiliul Local Cluj-Napoca au depus, miercuri, o plângere penală împotriva persoanelor care au profanat Monumentul Militarilor Maghiari din Cimitirul Crișan, unde se comemorează de obicei Trianonul, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Horvath Anna, „actul revoltător” din Cimitirul Crișan „reflectă faptul că practica profanării monumentelor istorice poate deveni din nou o actualitate în Cluj Napoca”.
„Am luat la cunoștință cu indignare despre vandalizarea Monumentului Militarilor Maghiari din Cimitirul Crișan. Actul revoltător reflectă faptul că practica profanării monumentelor istorice poate deveni din nou o actualitate în Cluj Napoca, într-un oraș ce se consideră nu doar european, dar care totodată își propune să candideze la titlul de Capitală Culturală Europeană. În cursul zilei de miercuri consilierii locali ai UDMR au depus plângere penală la Poliție împotriva unor autori necunoscuți, în care solicită organelor competente să acționeze ferm pentru investigarea acestui caz și a tuturor cazurilor de acest fel. Adresăm un apel tuturor cetățenilor cu mentalitate europeană să participe, joi, la manifestarea de la Monumentul Militarilor Maghiari din Cimitirul Crișan unde, în prezența unor specialiști în restaurarea și conservarea monumentelor, vom curăța obeliscul ridicat în memoria ostașilor maghiari căzuți în Primul război mondial”, arată Horvath.
Viceprimarul Clujului și-a exprimat convingerea că astfel de gesturi și fapte „care evocă primitivismul epocii Funar pot deveni un obstacol iminent al aspirațiilor comunității române și a celei maghiare”, fiind nevoie de acțiuni comune de condamnare.
Marți, Poliția Cluj a început o anchetă, după ce monumentul unde se comemora Trianonul a fost profanat, persoane necunoscute aruncând pe el vopsea roșie, iar tinerii care au comemorat semnarea tratatului de la Trianon s-au declarat revoltați de acest lucru.
Tratatul de la Trianon a fost semnat în 4 iunie 1920 la Versailles și a dus la pierderea, de către Ungaria, a unor părți importante din teritoriu, printre care și a Transilvaniei.