Prima pagină » Știri » Plângere penală împotriva expoziției de corpuri umane „Our Body”: Nici măcar nu știm de unde provin cadavrele

Plângere penală împotriva expoziției de corpuri umane „Our Body”: Nici măcar nu știm de unde provin cadavrele

Plângere penală împotriva expoziției de corpuri umane
Plângere penală împotriva expoziției de corpuri umane "Our Body": Nici măcar nu știm de unde provin cadavrele

Reprezentanții Societății Timișoara au declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că au intentat o acțiune civilă prin care cer închiderea expoziției „Our Body”, iar marți au depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara pentru profanare de cadavre, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Având în vedere prevederile legislative civile în vigoare, care protejează valorile sociale referitoare la respectul pentru corpul și memoria celor dispăruți, Societatea Timișoara a introdus în data de 12 februarie, la Judecătoria Timișoara, o acțiune civilă prin care solicită închiderea expoziției, interzicerea expunerii de corpuri umane plastinate în Timișoara și înhumarea cadavrelor. (…) În data de 16 februarie a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara o plângere penală împotriva expoziției pentru săvârșirea infracțiunii de profanare de cadavre sau morminte – prevăzută și pedepsită de art. 383 Cod penal. De asemenea, menționăm că în urma comunicatului de protest la adresa expoziției, al Societății Timișoara, din data de 2 februarie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara a trimis aspectele invocate de noi spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara”, a declarat unul din reprezentanții Societății Timișoara, Alin Gavreliuc.

El a adăugat că expoziția, care prezintă peste două sute de corpuri umane și organe plastifiate, atentează la demnitatea ființei umane, urmărind doar profitul și interese care nu au legătură cu știința.

„Trăim într-un ambient civic în care nu totul este posibil. De aceea, evenimentul care se petrece în Timișoara atentează la ceea ce înseamnă exigența civică a Timișoarei. Intervenim din trei motive. Credem că o asemenea expoziție atentează asupra demnității ființei umane, există o decență care însoțește tratarea morții. Felul în care s-a organizat expoziția, care are și un obiectiv lucrativ, urmărește și profitul, ne arată că avem parte de ceva care atentează la aceste valori ale conviețuirii civilizate într-o lume democratică și urmărește probabil niște interese care nu au legătură cu știința”, a spus Gavreliuc.

De asemenea, acesta a ridicat problema provenineței cadavrelor, întrucât organizatorii expoziției nu ar fi făcut publice documentele legate de acest aspect.

Directorul Muzeului Banatului din Timișoara, Claudiu Ilaș, a refuzat să comenteze afirmațiile reprezentanților Societății Timișoara, susținând că va face declarații doar când va cunoaște cu exactitate ce demersuri au făcut aceștia.

Expoziția „Our Body: Universul interior” a fost deschisă în 5 februarie, la Muzeul Banatului din Timișoara, și a fost vizitată până în prezent de circa 2.600 de persoane. Expoziția poate fi vizitată zilnic, între orele 10-22, până în 28 aprilie.

Înainte de deschidere, Societatea Timișoara ceruse ca expoziția să nu fie deschisă, întrucât prezintă corpuri umane reale, specimenele aparținând unor oameni care au murit în China. În opinia Societății Timișoara, expunerea unor cadavre în ipostaze uneori „ilare” contravine credințelor tradiționale ale poporului român.

Organizatorii expoziției, însă, declarau că aceasta are menirea de a atrage atenția vizitatorilor asupra felului în care se îngrijesc.

 

Citește și