„Infracțiunea de incitare la ură și discriminare împotriva unui copil pe criteriul dizabilității, dublată de propagarea de mesaje de intoleranță, umilire, ură și denigrare în spațiul public reprezintă un atac la dreptul la deminitate nu numai al minorului în cauză, ci a întregii categorii de copii cu dizabilități din România, faptă pentru care cei responsabili trebuie să răspundă penal”, a transmis printr-un comunicat Mădălina Turza, președinte CEDCD.
Mădălina Turza consideră că începând cu data de 17.10.2016, Ionuț, un copil din clasa a VII-a din Pitești, diagnosticat cu deficiență de tip somatic (simptome fizice inexplicabile din punct de vedere medical, boli ale corpului de origine psihologică), a venit la școală să învețe despre ură.
„A fost singur în clasă. Colegii săi erau pe hol, protestau împotriva lui, împotriva faptului că el are o dizabilitate, învață în aceeași clasă ca ei și îndrăznește să spere la normalitate și integrare. Pe pancartele afișate, era scris: ‘Vreau sa imi implinesc visele’, ‘Vreau să învăț’, ‘Vreau sa mi se respecte drepturile’, ‘Vreau respect’. Copilul privea mesajele și nu înțelegea ce legătură au cu el. În toată agitația în care părinții propriilor colegi țipau pe hol, colegii se adunaseră împotriva lui, iar tatăl era luat la întrebări legate de copilul pe care, alături de soție, îl adoptase cu iubire cu ani buni în urmă”, a mai transmis Turza.
Scenariul s-a repetat în următoarele două zile, până când s-a decis unilateral într-o ședință a autorităților locale: Prefectura, Inspectoratul Școlar Județean, DGASPC, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Școala” I.L. Caragiale” (directorul, psihologul școlii, medicul școlii), și medicul de familie al elevul ca acesta să fie evaluat medical pentru a se stabili ce formă de învățământ îi este potrivită, mai spune președintele CEDCD.
Chiar dacă certificatul de orientare școlară emis în 2015 îl direcționează pe elev către învățământul de masă.
„În data de 20.10.2016, copilul nu a mai fost la școală. Colegii săi s-au întors la ore, iar părinții acestora au crezut că au răzbit prin șantaj. După victoria împotriva cancerului sistemului limfatic, luptă în care i s-au dat 1% șanse de viață, după victoria împotriva destinului de a fi abandonat la naștere, fiind adoptat de părinți iubitori, copilul se întreabă cum va reuși să iasă din acest hățiș traumatic”, mai transmite președintele CEDCD.
În acest context, CEDCD își exprimă încrederea că părinții instigatori, care au realizat și o pagină de socializare împotriva copilului cu probleme, vor fi cercetați penal.