Majoritatea producției de cătină din România ajunge în Occident, sub formă de fructe proaspete, congelate sau ulei.
Cea mai mare producție de cătină din România este în județul Arad, având 16 hectare. A fost înființată în urmă cu 5 ani, iar producția din 2014 este de 24 de tone la hectar. ”Este poate cea mai rentabilă cultură pomiculă, prin faptul că produce mult. O producție valoroasă, bine vândută, în condițiile în care costurile de producție sunt relativ mici”, explică fermierul Alexandru Vulpe.
Acesta este de părere că oricine se poate îmbogăți din cultura de cătină. Investiția inițială este de 7.000 de euro, iar câștigul este estimat de Vulpe la 90 de cenți pe kilogram. Astfel, după un singur sezon, un om gospodar poate câștiga 170.000 de euro. ”Amortizarea este foarte rapidă, costurile de înființare se pot amortiza de la prima producție”, explică Vulpe.
Succesul cătinei poate fi explicat prin faptul că ea conține mai multă vitamină C decât citricile și este un foarte bun antioxidant, fiind întâlnită atât în industria farmaceutică, cât și în cea cosmetică. ”Se vinde bine. Se face cu miere, două părți cătină și una de miere. Are foarte multe vitamine”, explică o vânzătoare din piață.
Anul trecut, România a exportat 521 de tone de cătină, în special în Belgia, Germania, Ungaria, Polonia și Bulgaria.