Planul-cadru pentru învățământul gimnazial, adoptat. Ce schimbări vor fi la clasele V-VIII
Ministerul Educației, a adoptat, marți, noul plan-cadru pentru clasele V-VIII care urmează să fie pus în aplicare începând cu anul școlar 2017-2018. Ministrul Educației Adrian Curaj a anuțat într-o conferință de presă, marți, că programele școlare ar urma să fie elaborate și adoptate până atunci.
În documentul adoptat de Ministerul Educației se arată că la clasa a V-a elevii vor face patru ore obligatorii de Limbă și literatură Română, față de cinci câte sunt în prezent, astfel fiind eliminată ora destinată acum remedierii întârzierilor celor din ciclul primar.Tot aici, va fi introdusă Informatică și TIC, materie ce rămâne, cu o oră pe săptămână, obligatorie pentru toți cei patru ani de ciclul gimnazial.
Potrivit noului plan-cadru, Educația Socială va intra ca materie obligatorie pe durata celor patru ani. Elevii vor avea o oră pe săptămână și vor fi studii diferite în funcție de ani, ” la clasa a V-a Gândire critică și drepturile copilului, la clasa a VI-a Educație interculturală, la clasa a VII-a Educație pentru cetățenie democratică și la clasa a VIII-a Educație economico-financiară.”
„Se schimbă accentul de la manual la pedagogie. Programa școlară și manualul vor acoperi 75% din numărul de ore, 25% va fi la dispoziția profesorului (…) Vom recompensa inovarea”, a mai spus Curaj.
În cazul orelor de Educație Tehnologică acestea vor fi păstrate pe durata celor patru ani, dar va fi pus accent mai mult pe latura aplicativă, se arată în documentul adoptat.
Întrebat cum se vor putea desfășura orele de Informatică și TIC, în condițiile în care nu toate școlile din țară pot pune la dispoziția elevilor calculatoare și conexiune la internet, Adrian Curaj a declarat: „Sunt foarte multe școli care au internet. Suntem în legătură cu firmele care se ocupă de asta. Haideți să ne gândim la noile device-uri. Importante sunt resursele educaționale.(…) Se poate învăța informatică și pe telefoane, sigur că da. „
La clasa a V-a crește numărul orelor de studiu al Istoriei la două, față de una cum este în prezent. În cazul studiului limbii Latine, materia se va numi „Elemente de limbă Latină și de cultură romanică” și va fi mutată la clasa a VII-a, se arată în planul-cadru adoptat.
În cazul materiilor opționale numărul orelor de studiu va crește la un maxim de trei ore pe săptămână în clasa a VII-a și patru ore pe săptămână în clasa a VIII-a, iar pentru studiul Artei Plastice și a Muzicii se vor aloca săptămânal două ore diferite, susțin reprezentanții Ministerului Educației.
Începând cu 6 aprilie, profesorii care vor să facă parte din echipa care va elabora programele școlare, se vor putea înscrie la Ministerul Educației.