Planul lui Sorin Oprescu pentru a ieși cât mai repede din închisoare. Joi poate primi răspunsul

Planul lui Sorin Oprescu pentru a ieși cât mai repede din închisoare. Joi poate primi răspunsul
Publicat: 24/09/2015, 10:55

Alexandru Chiciu, unul dintre avocații primarului suspendat al Capitalei, a declarat, pentru MEDIAFAX, că cererea prin care se solicită înlocuirea măsurii arestului preventiv cu o măsură mai blândă, respectiv control judiciar sau arest la domiciliu, are la bază elemente din jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție privind măsurile preventive.

Avocatul a precizat că, de la momentul reținerii lui Sorin Oprescu și până în prezent, în afară de suplimentul de declarație al denunțătorului Bogdan Cornel Popa, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) nu au adus nicio altă probă directă împotriva primarului, în dosarul în care este acuzat de luare de mită.

Chiciu a afirmat că pentru genul de fapte de care este acuzat Oprescu, măsura arestului preventiv este una severă, care ar trebui aplicată doar în cauzele care vizează fapte de violență. Avocatul a adăugat că pentru fapte non-violente, „regula în orice societate civilizată este cercetarea în libertate sau cu o măsură alternativă, dar nu cea a arestului”.

Despre starea de sănătate a clientului său și investigațiile la care ar urma să fie supus pentru probleme cardiace, avocatul a spus că inclusiv joi dimineață au fost contactați cei doi medici curanți ai lui Sorin Opresc, iar aceștia se vor prezenta la Arestul Central al Poliției Capitalei după ce termină serviciul de gardă.

Avocații primarului suspendat al Capitalei au solicitat, marți, comisiei de la Arestul Central al Poliției Capitalei să îi permită lui Sorin Oprescu să fie consultat la Spitalul Universitar de Urgență București, de trei dintre medicii săi curanți, printre care profesor dr. Dragoș Vinereanu și profesor dr. Leonida Gherasim, pentru probleme cardiace care s-au amplificat în ultima perioadă.

Miercuri dimineață, avocatul Viorel Mocanu a declarat că cererea a fost aprobată în regim de urgență, dar deși Sorin Oprescu și apărarea ar fi dorit să se aprobe un transfer la Spitalul Universitar de Urgență, sunt mulțumiți de avizarea solicitării și încrezători în serviciile medicale din Spitalul Militar.

„Important este să fie stabilizat și fixată problema medicală, pentru a nu se agrava mai mult decât este acum, pentru că trebuie să iasă din arest așa cum a intrat”, a spus Viorel Mocanu.

Ulterior, Poliția Capitalei a anunțat că Sorin Oprescu va fi consultat în cabinetul medical din Arestul Central, de medicul specialist pe care primarul suspendat al Capitalei îl dorește, iar acesta va decide asupra tratamentului.

„Urmare la solicitarea formulată de către persoana arestată preventiv și încarcerată în arestul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, în data de 23.09.2015, în respectarea prevederilor art. 71 pct. 6 din Legea nr. 254/2013, factorii decizionali (CMDTA Doctor Nicolae Kretzulescu) au stabilit că persoana în cauză poate fi examinată de către un medic nominalizat expres, la locul de deținere, urmând ca personalul medical ce are în supraveghere persoanele reținute/arestate preventiv să permită efectuarea acestui consult la nivelul cabinetului medical din interiorul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Capitalei transmis miercuri

Viorel Mocanu a declarat, pentru MEDIAFAX, că cererea a fost formulată din cauză că durerile pe care le-a avut Sorin Oprescu luni, când a fost dus din arest la Spitalul „Sfântul Ioan”, persistă, iar familia acestuia și apărarea doresc și opinia altor medici cu privire la diagnostic. Potrivit avocatului, din investigațiile care i-au fost făcute luni lui Sorin Oprescu, la spital, se pare că acesta ar fi făcut un „pseudo-infarct”, iar starea medicală ar indica un posibil infarct.

Sorin Oprescu a fost dus la spital, luni seară, din Arestul Poliției Capitalei, după ce a acuzat „o stare de slăbiciune”, fiind transportat cu mașina unității de detenție.

Surse medicale au declarat pentru MEDIAFAX că primarul suspendat al Capitalei, care suferă de diabet, a fost dus la Spitalul „Sfântul Ioan”, pentru că acuza dureri în piept, suspectându-se un infarct. El a fost supus unor investigații medicale, eliminându-se suspiciunea, apoi a fost readus în Arestul Capitalei.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul București, la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, care îl acuză de luare de mită.

Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Sorin Oprescu și judecată în 14 septembrie la Curtea de Apel București, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Magistratul a menținut decizia din 6 septembrie a Tribunalului București, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv.

Sorin Oprescu a fost suspendat din funcția de primar general al Capitalei în 15 septembrie, după decizia definitivă de arestare preventivă. Consiliul General al Municipiului București l-a desemnat pe Ștefănel Marin (UNPR) în funcția de primar interimar.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susținând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, și cu fostul său șofer Cristian Stanca, zis „Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruți de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea și Octavian Alin Petroi, denunțători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoșoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracțională a lui Popa și l-ar fi menținut în funcție, susțin anchetatorii.

În acest dosar au mai fost arestați, în 7 septembrie, de Tribunalul București, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae și Florin Șupeală, directorul general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia, și omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanța a dispus și luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, și pentru Romeo Albu.

Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, ar fi cel care cerea și intermedia mita între firmele care doreau contracte din partea instituțiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost împărțiți între el, primarul Sorin Oprescu și directorul economic din Primărie, conform anchetatorilor.

„Executantul păstra pentru sine între 30 și 33 la sută din profitul brut, diferența de profit reprezenta mită și/sau preț al influenței, după caz, având trei destinații: 10 la sută din valoarea contractului pentru Oprescu Sorin Mircea, ca primar al municipiului București (Primarul), 5 la sută din valoarea contractului pentru Constantinescu Mircea Octavian, director economic în cadrul aparatului primarului municipiului București (Directorul economic), iar restul era mita pentru Popa Bogdan Cornel, director la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului în perioada 2013-ianuarie 2014 și la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane în perioada ianuarie 2014-prezent”, au arătat procurorii.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Proprietarii de mașini trebuie să anunțe Primăria. Se depune formular și se achită taxă. Zero...
Locurile în care șoferii greșesc fără să-și dea seama. Poliția abia îi așteaptă
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină