Planul PSD-ALDE de a aduce șefi politici la companiile de stat A PICAT la Curtea Constituțională. PNL: „Se blochează, pentru moment, jaful”

Planul PSD-ALDE de a aduce șefi politici la companiile de stat A PICAT la Curtea Constituțională. PNL: „Se blochează, pentru moment, jaful
Publicat: 14/02/2018, 08:44

Practic, CCR a admis obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea art.1 alin.(3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, obiecție formulată de un număr de 64 deputați PNL.

„Cu oarecare satisfacție vă anunț că ne-am pronunțat asupra celei de-a treia legi a Justiției, respectiv legea 317 privind organizarea CSM. Soluția este de admitere cu unanimitate a unor texte care vizează diverse puncte din legea de organizare, cinci la număr”, a precizat, marți, președintele CCR, ValerDorneanu.

El a subliniat că unul dintre textele declarate neconstituționale de CCR se referă la alegerea președintelui CSM, ca urmare a faptului că textul de lege contrazicea practic prevederi exprese ale Constituției.

„Un text (declarat neconstituțional, n.r.) se referă la alegerea președintelui și a vicepreședinților CSM. Textul actual omitea, practic ocolea textul constituțional care spune că aceștia se numesc în urma alegerii de către plenul CSM. Ori textul pe care noi l-am criticat prevedea că președintele Secției de judecători este numit practic de drept în funcția de președinte CSM și vicepreședintele, tot de drept, din rândul procurorilor. Textul contrazicea prevederile constituționale”, a declaratDorneanu.

El a arătat că un alt text declarat neconstituțional, tot cu unanimitate de voturi, viza acea reglementare care prevedea că declarațiile membrilor CSM privind poliția politică sunt controlate de Comisia parlamentară de control al SRI.

„Unele dintre texte, care se refereau la numirea procurorilor și funcțiile de conducere din CSM, au fost respinse ca inadmisibile pentru că nu au fost motivate, s-a spus doar că sunt neconstituționale. S-a respins cu majoriate de voturi critica cu privire la constituirea Comisiei (Comisia pentru legile Justiției, n.r.), cu privire la bicameralism și alte texte care vizau motive extrinseci”, a mai spusDorneanu.

Camera Deputaților a adoptat, în 20 iunie, un proiect de aprobare a OUG 29/2017, dată de Guvernul Grindeanu, care modifică legea privind guvernanța corporativă și OUG nr.64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, PNL susținând că PSD vrea să readucă sub controlul său companiile de stat.

Proiectul de lege modifică articolele 2 și 3 ale OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, stabilind că prevederile OUG se aplică inclusiv la următoarele întreprinderi publice: instituțiile financiare și societățile de servicii de investiții financiare și societățile de a investițiilor prevăzute de OUG 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului; societățile a căror activitate ste reglementată de Legea 32/2000 privind activitatea și supravegherea intermediarilor în asigurări și reasigurări, fiind prevăzut și că „sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei OUG Regia Autonomă Rasirom, Compania Națională Romtehica și instituțiile de credit prevăzute de OUG 99/2006″.

Prin modificările aduse se creează cadrul legal pentru redistribuirea ca dividentele suplimentare sau, în cazul regiilor autonome, ca vărsăminte la bugetul de stat sau local, a profitului repartizat la alte rezerve în anii anteriori, ca sursă proprie de finanțare și care nu a fost utilizat conform destinațiilor inițiale, precum și pentru repartizarea sumelor existente în soldul rezultatului reportat care au rămas nerepartizate, potrivit raportul asupra proiectului de Lege privind aprobarea OUG nr.29/2017 pentru modificarea art.1 alin.(1) lit. g) din OUG nr.64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome și de modificare a OUG 109/2011.

La data intrării în vigoare a ordonanței încetează de drept procedurile de selecție a membrilor consiliului de administrație, directorilor, membrilor consiliului de supraveghere ș membrilor directoratului la instituțiile de credit, declanșat conform OUG 109/2011, precum și contractele încheiate în legătură cu aceste proceduri de selecție cu experții independenți specializați în recrutarea resurselor umane, dacă este cazul, potrivit sursei citate.

Reacția PNL

PNL a precizat, marți, că admiterea sesizării partidului la CCR privind modificarea Legii guvernanței corporative blochează pentru moment jaful pus la cale de guvernarea PSD – ALDE și elimină posibilitatea Executivului de a decide prin HG societățile care vor fi exceptate de la această lege.

„Partidul Național Liberal salută decizia Curții Constituționale a României care a admis obiecțiile de neconstituționalitate sesizate de PNL în ceea ce privește legea care permitea coaliției PSD – ALDE să pună stăpânire pe companiile de stat și resursele strategice ale României. La finalul sesiunii parlamentare trecute, majoritatea PSD – ALDE a modificat legea privind aplicarea principiilor de guvernanță corporativă la conducerea companiilor de stat pentru a da posibilitatea guvernelor conduse de Dragnea și Tăriceanu să numească pe cine doresc la conducerea acestor companii și să le transforme în feude personale ale clientelei de partid. Admiterea sesizării PNL la Curtea Constituțională privind modificarea Legii guvernanței corporative blochează pentru moment jaful pus la cale de guvernarea PSD – ALDE și elimină posibilitatea Guvernului de a decide prin HG societățile care vor fi exceptate de la această lege.”, potrivit unui comunicat de presă.

Formațiunea precizează că prin adoptarea unui simplu amendament în Parlament, Guvernul putea decide prin Hotărâre de Guvern societățile care vor fi exceptate de la Legea care obligă companiile de stat să aplice regulile de guvernanță corporativă.

„Cu alte cuvinte, numirile managerilor și a membrilor Consiliilor de administrație de la cele mai importante companii ale statului se întorceau în pixul lui Dragnea și Tăriceanu. Încă de la preluarea guvernării, unul dintre obiectivele majore ale coaliției PSD – ALDE a fost preluarea controlului politic al companiilor de stat și transformarea acestora într-o vacă de muls pentru membrii partidelor aflate la guvernare. Au început prin naționalizarea profiturilor companiilor de stat și a rezervelor lor speciale și au continuat cu modificarea cadrului legislativ pentru eliminarea managerilor independenți”, se arată în documentul citat.

De asemenea, PNL atrage atenția că majoritatea PSD-ALDE se pregătește să deturneze fondurile și resurse companiilor de stat prin înființarea Fondului Suveran de Invesiții.

„Însă, PNL va continua să lupte și în cazul acestui proiect cu toate mijloacele parlamentare și constituționale pentru a opri tentativele grupurilor de interese din jurul PSD – ALDE de a pune stăpânire pe resursele strategice ale României”, precizează sursa citată.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum se simte Adi Nartea la 6 ani de la extirparea tumorii?! Ce face cu...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Doliu național azi: Am primit, cu multă durere, vestea tragică! Patriarhul Daniel...
Surpriza din servieta diplomat. Marele secret al lui Nicolae Ceaușescu
Cum au arătat Sorin Brotnei și soția lui în ziua nunții. Imagini inedite cu mireasa...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Astrofizicienii au măsurat „dansul” electronilor în strălucirea stelelor neutronice care explodează