Planul UE care-i vizează pe tineri. Ce ar putea primi aceștia la 18 ani

Publicat: 02 10. 2016, 13:54

Potrivit inițiativei, cetățenii UE sau migranții legali, ar urma să primească, odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, un permis prin care să poată călători gratuit cu trenul prin intermediul rețelei feroviare care leagă orașele principale ale bătrânului continent. 

Proiectul poartă numele Interrail și oferă libertatea de a călători într-o țară sau într-un grup de țări din Europa timp de 3, 4, 6 sau 8 zile, cu un bilet valabil pentru o lună. 

Cetățenii statelor membre care nu fac parte din proiectul Interrail vor primi alte opțiuni, precum autobuzul sau feribotul. 

România este una dintre statele care ar urma să intre în acest program. 

Biletele de tren InterRail prin intermediul cărora se pot vizita 30 de țări europene costă, în prezent, peste 2.000 de lei, adică 479 de euro. 

Proiectul este inițiat de europarlamentarul german Manfred Weber și va fi supus la vot săptămâna viitoare. 

„Un asemenea program le va permite tinerilor să descopere Europa indiferent de nivelul lor social sau educațional”, susține inițiatorul legii.

Principalul scop al planului este de a-i face pe tineri să se simtă incluși în proiectul european. 

Ideea nu a scăpat de critici din partea euroscepticilor, care acuză că este o formă de „mită”, prin care se dorește câștigarea sprijinului tinerilor. Unul dintre liderii care s-au declarat împotriva inițiativei, potrivit surselor oficiale, este prim-ministrul italian Matteo Renzi.