Ploaia de METEORIȚI care se poate observa de pe cerul României. Lyridele pot fi văzute destul de rar
Ploaia de meteoriţi Lyrid va atinge apogeul în primele ore ale dimineţii de duminică, când până la 18 meteori pe oră vor străbate cerul Marii Britanii.
Vor fi meteori strălucitori şi rapizi, unii cu trenuri, sau dâre de rocă vaporizată, potrivit Observatorului Regal Greenwich.
Spectacolul va atinge apogeul în primele ore ale zilei de duminică, 23 aprilie, şi va fi vizibil până în zori, în Marea Britanie.
Va fi activ între 14 şi 30 aprilie, dar în noaptea de sâmbătă spre duminică dimineaţa va fi cea mai bună şansă de a fi văzut.
„Cel mai bun moment pentru a le vedea este după miezul nopţii, într-o noapte fără lună, cu cât mai puţină poluare luminoasă posibil.
Veţi avea nevoie de un loc confortabil unde să vă aşezaţi, deoarece această ploaie produce doar aproximativ 20 de meteori pe oră, dacă sunteţi norocoşi!”, a declarat Don Pollacco, profesor de fizică la Universitatea din Warwick.
Cel mai important lucru este să găsiţi un loc întunecat, cu o vedere neobstrucţionată a cerului.
Din fericire, apogeul are loc imediat după luna nouă, astfel încât poluarea luminoasă de la lună nu va strica priveliştea.
Ce sunt ploile de meteoriți
Royal Observatory Greenwich recomandă să vă înveliţi bine şi să luaţi o pătură pe care să vă întindeţi sau un şezlong, dacă doriţi o experienţă mai confortabilă.
Ploile de meteoriţi sau stelele căzătoare, sunt provocate atunci când bucăţi de resturi, cunoscute sub numele de meteoriţi, intră în atmosfera Pământului cu o viteză de aproximativ 43 de mile pe secundă, arzând şi provocând dungi de lumină.
În acest caz, resturile provin de la cometa Thatcher, care se aşteaptă să se întoarcă în sistemul solar interior în anul 2276, după o perioadă orbitală de 415 ani, potrivit Descoperă.ro.