Ploaia înghețată surprinde primăriile din București fără rețetă: „E CA LA UN CUTREMUR!”
Primăriile din București sunt depășite situația provocată de polei și ruperea copacilor.
Primarul Sectorului 1 spune că nu a mai văzut un astfel de fenomen și compară situația cu cea a unui cutremur
„La ora aceasta, avem toți oamenii în teren, pentru că sunt sunt 230 de copaci sau crengi rupte. Nu avem cum să toaletăm acum copacii care cad și nici nu are legătură cu faptul că, dacă ar fi fost toaletați din timp, nu ar fi căzut, pentru că acum s-au prăbușit copaci perfect sănătoși. Noi abia intervenim să-i luăm pe cei care cad. Este un fenoment natural pe care nu-l putem controla. Este ca la un cutremur. Nu am văzut în viața mea așa ceva. La noi în sector sunt cei mai mulți copaci,” a declarat Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1 al Capitalei.
În sectorul 4, autoritățile încearcă să limiteze efectele căderilor de copaci, toaletând arborii cu risc mare de prăbușire.
„În sectorul 4, acționăm cu peste 200 de oameni la ora actuală și cu 35 de utilaje, iar colegii vor rămâne și peste noapte, să încerce să limiteze efectele acestui fenomen meteo. Până la ora actuală, am avut peste 100 de sesizări, însemnând 40 de mașini ușor avariate și 60 de arbori căzuți. În acest moment, mă aflu la o acțiune în care colegii mei toaletează arborii cu crengile mai aplecate, în zonele cu mașini parcate,” a declarat viceprimarul sectorului 4, Andrei Trocan.
Potrivit acestuia, la nivelul Sectorului 4 există în jur de 18.000 de arbori care au avize de toaletare, „iar la un asemenea număr, e dificil să-i toaletezi pe toți în timp util”.
Ștefănel Marin, fost primar general interimar al Capitalei, acuză lipsa unei strategii generale la nivelul Capitalei privind situații deosebite.
„Problema noastră e că nu avem o procedură la nivelul Bucureștiului care să vizeze astfel de situații de criză, pentru că definim situații de criză când avem foarte multe apeluri la 112 într-un timp foarte scurt. Discutam și în 2015 despre o asigurare generală la toți arborii din București. Bineînțeles, în prealabil ar fi trebuit să existe o inventariere a arborilor, ceea ce nu există și nu s-a făcut niciodată, din păcate. Această asigurare generală pentru arbori ar trebui să vizeze și astfel de fenomene meteo, fie că e vorba de furtuni sau căderi abundente de apă, care odată cu frigul se transformă în gheață.
Teoretic ar trebui ca fiecare ADP de sector să aibă așa-zisele celule de criză și în astfel de situații să cheme absolut toți oamenii, indiferent de ziua în care se produce un astfel de fenomen. Dar nu avem o strategie generală la nivelul Capitalei,” a declarat Ștefănel Marin.
Autoritățile au cerut bucureștenilor să nu suprasolicite sistemul de urgență 112 cu apeluri privind copaci căzuți pe mașini și să lase linia liberă pentru urgențe majore, precum accidente cu victime sau incendii.
Deputatul Nicușor Dan consideră de vină este primarul general al Capitalei, Gabriela Firea și acuză lipsa procedurilor pentru situații de urgență.
„Nu avem proceduri pentru situațiile care pot să apară. Deci tot timpul ne ia pe nepregătite. Fără îndoială este vina primarului general, pentru că ea este executivul primăriei și ea este cea care propune Consiliului General, care are în subordine STB, lucruri care să optimizeze funcționarea acestei regii. Al doilea vinovat este PSD București, care are majoritate în CGMB,” spune Nicușor Dan.
„Avem o problemă la RATB, la STB, că nu acționează suficient de repede echipajele de intervenție, atât la cabluri înghețate pentru tramvaie și troleibuze, cât și la copaci căzuți pe liniile lor de curent. În plus, problema la RATB este că nu comunică. E ridicol ca ei să nu anunțe avariile la ei pe site, să nu le anunțe nici măcar pentru cei 10.000 de oameni cu care sunt prieteni pe Facebook, ci să le anunțe exclusiv pe rețeaua lor de Twitter, unde au 1.000 de abonați. Singurele persoane care sunt informate despre ce se întâmplă, care sunt schimbările pe rutele STB sunt cei 1.000 de oameni care îântâmplător sunt abonați la ei pe Twitter, ceea ce nu e rezonabil. Pe chestiunea copacilor căzuți avem o întârziere din partea celor de la ALPAB, ei sunt responsabili de copacii care sunt pe străzile principale și ei ar trebui să acționeze cu echipe de intervenție,” a explicat Dan.
Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a declarat pentru Mediafax că nu e nevoie de un comandament de urgență, deoarece nu există o rețetă pentru ce se întâmplă acum în București.
„Intervenim punctual pe fiecare situație în parte la acest moment. Nu am ce comandament să fac deocamdată. M-ați sunat să vă spun ce facem acum. Deocamdată intervenim pe fiecare situație în parte. Nu avem o rețetă la momentul acesta pentru situația asta”, a precizat Bădulescu.
Întrebat dacă se poate interveni preventiv, în sensul în care anumiți copaci sau crengi care prezintă un risc mare de rupere să fie tăiați înainte să se prăbușească, Bădulescu a replicat: „Ați sunat să mă luați la mișto?„.
Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu se plânge că este inacceptabil ca zeci de mii de bucureșteni din cartierele Drumul Taberei, Militari, Crângași și Ghencea să stea în frig în case.
„În fiecare zi, cei de la RADET sunt chemați la intervenții în Sectorul 6. Lucrările se desfășoară greoi și sunt multe situații în care autoritatea locală este nevoită să acționeze de urgență, pentru a proteja cetățenii de posibilele pericole pe care le prezintă lucrările din teren. Am primit sute de mesaje pe care le-am redirecționat și care nu suportă amânare. Familii cu copii mici stau în case sub limita de confort acceptabilă, aceasta este o stare de fapt creată de o gestionare ineficientă a situației. Primăria Municipiului București trebuie să acționeze conform unul plan concret de măsuri de investiții în această regie pe care o administrează. Situația a devenit inacceptabilă și solicit intervenția de urgență la toate avariile anunțate,” a transmis Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6, printr-un comunicat de presă.
Conform Legii energiei termice 325/2006, furnizorii trebuie să asigure minimum 20 de grade în apartament. În perioada avariilor, oamenii au costuri suplimentare din cauza folosirii metodelor alternative de încălzire (calorifer în priză, dau drumul la aragaz). Furnizorul, în acest caz, RADET este obligat să acopere costurile suplimentare prin reducerile aplicate în facturile emise.