Ploieștiul, primul oraș care ar putea rămâne fără apă caldă/ Interese politice în bătălia termoficării

Ploieștiul, primul oraș care ar putea rămâne fără apă caldă/ Interese politice în bătălia termoficării
Publicat: 20/03/2019, 19:58
Actualizat: 25/03/2019, 18:59

În cazul în care autoritățile locale nu cad la un acord asupra termoficării, circa 120.000 de consumatori casnici, instituții publice, printre care școli și spitale, vor rămâne fără apă caldă și căldură. Unul dintre oficialii locali spune că situația este cunoscută de doi ani și îl acuză pe primarul liberal Adrian Dobre că nu a luat măsuri.

«Ce s-a întâmplat în ședința de luni a Consiliului Local Ploiești depășește orice imaginație și trage un serios semnal de alarmă asupra capacității primarului liberal Dobre Adrian de a conduce responsabil Ploieștiul. Deși știa de mai bine de doi ani că va expira contractul cu operatorul Veolia, a preferat, în stilul caracteristic, să nu facă nimic, sperând că alții vor rezolva problema. Pe ultima sută de metri, edilul a încercat să bage sub nasul consilierilor locali un proiect de hotârâre, așa zis salvator, în realitate doar o nouă minciună a liberalului Dobre. Consilierii s-au trezit în față cu un proiect prin care trebuia să înființeze o asociație împreună cu Consiliul Județean Prahova, denumită în mod pompos „Confort!”Acest proiect era, în realitate, o declarație de principiu în vederea asocierii, fără nimic concret și fără a fi prezentate nici măcar documentele de constituire», acuză viceprimarul Cristian Ganea.


Acesta susține că un proiect fără argumente financiare nu este decât o măsură negândită. „A venit momentul ca primarul Adrian Dobre să se trezească la realitate și să acționeze exclusiv în beneficiul ploieștenilor și nu să încerce să câștige capital electoral dintr-o problemă pe care nu a reușit să o gestioneze eficient”, a afirmat viceprimarul.

Operatorul a anunțat deja că după 1 mai nu mai are dreptul să furnizeze apa caldă și căldură. În această perioadă se face predarea gestiunii serviciului de alimentare cu energie termică, ce a fost încredințată pe o perioada de 15 ani în baza contractului de concesiune. S-a demarat procedura de concediere colectivă a personalului angrenat în acest serviciu, însă Primăria Ploiești nu a luat încă o decizie privind operatorul care va asigura acest serviciu începând din data de 2 mai 2019.

„În cursul zilei de ieri (n.n. – luni), printr-un comunicat, cei de la Veolia au confirmat faptul că la negocierile cu noi au venit cu solicitarea ca tariful la gigacalorie să fie de 404 lei inclusiv TVA. Nu este însă un tarif corect pentru cetățenii Ploieștiului. Tocmai de aceea, noi vom continua discuțiile cu ei. Personal, eu rămân deschis la negocieri cu Veolia, însă compania trebuie să vină cu propuneri corecte pentru ploieșteni, nu să fie împotriva lor. Nu se poate o dublare a tarifului gigacaloriei”, a declarat primarul Adrian Dobre, potrivit site-ului ziaruldeprahova.

Aceeași publicație îl citează și pe Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, care îl acuză pe primarul Ploieștiului că riscă să lase orașul fără apă caldă.

«Întâlnirea de ieri (n.n. – luni), vizând negocierea cu privire la sistemul de furnizare a agentului termic este un subiect deosebit de important pentru comunitatea ploieșteană, dar pentru primarul municipiului Ploiești, Adrian Dobre, este o simplă oportunitate politică, prin care încearcă să câștige capital electoral, mințind public, în mod deliberat. (…) Pe scurt, așa cum reiese din adresa emisă în urma ședinței de negociere între Primăria Ploiești, Consiliul Județean Prahova și Veolia Energie, s-au discutat exclusiv variantele legate de continuarea furnizării apei calde și a căldurii pentru apartamentele ploieștenilor, stabilindu-se chiar posibilele etape următoare vizând prelungirea contractului cu actualul furnizor pentru o perioadă fie „cu doi ani”, „cu trei ani” sau „cu patru ani”. Primarul nu a avut niciodată intenția de a întrerupe colaborarea cu Veolia Energie. Teatrul ieftin pe care îl joacă primarul Ploieștiului și faptul că a denaturat complet rezultatele discuției pe care am purtat-o ieri (n.n. – luni) demonstrează că atacurile politice sunt puse mai presus de interesele ploieștenilor. Ceea ce este de neconceput, indiferent din ce parte ar veni o asemenea atitudine nedemnă de un edil al unui oraș aflat în pragul unei adevărate crize a sistemului de furnizare a agentului termic!», a spus Bogdan Toader, președinte Consiliu Județean Prahova, potrivit sursei citate.

Reprezentanții Veolia Energie Prahova au transmis că menținerea contractului în forma existentă reprezintă o gaură neagră pentru companie, iar păstrarea unui preț foarte mic, la nivelul de acum opt ani, a fost posibilă doar prin împrumuturi de la compania mamă.

„Refuzul autorităților locale de echilibrare a contractului și actualizarea sa la realitățile economice încă din 2011 a generat pierderi semnificative operatorului care a fost nevoit să finanțeze activitatea sa de zi cu zi pentru asigurarea apei calde și căldurii, pentru ploieșteni, prin împrumuturi de la compania mamă”, susțin oficialii companiei Veolia Energie Prahova, într-un comunicat remis presei la începutul lunii martie.

Mai mult, conform contractului de concesiune Veolia Energie Prahova și-a asumat investiții de 25 milioane de euro până la sfârșitul contractului de concesiune (2019). Până la sfârșitul anului 2018, acestea s-au ridicat deja la peste 32 de milioane de euro.

Drept urmare, autoritățile mai au la dispoziție puțin timp pentru a găsi o soluție, astfel încât Ploieștiul să nu devină primul oraș fără apă caldă și căldură.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Ieșire periculoasă în spațiu, plănuită de compania SpaceX