Primăria Capitalei vrea să cumpere 17 apartamente într-un complex situat pe Șoseaua București-Târgoviște nr. 16, în Sectorul 1, unde mai deține 143 de locuințe sociale, proprietarii acestora dorind să le vândă din cauza problemelor făcute de vecini, pe care le-au reclamat mai multor instituții.
Consiliul General al Municipiului București are pe ordinea de zi a ședinței de joi un proiect de hotărâre care vizează expertizarea și posibilitatea de cumpărare de către municipalitate a unui număr de 17 apartamente într-un complex situat pe Șoseaua București-Târgoviște nr. 16, din Sectorul 1.
În expunerea de motive a proiectului se arată că Primăria Capitalei mai deține în complexul de locuințe, din ianuarie 2007, un număr de 40 de apartamente, iar din decembrie 2007, alte 103 unități locative.
Apartamentele au fost cumpărate de pe piața liberă pentru a putea rezolva problemele pe care Primăria le are cu cetățeni care sunt expropriați pentru cauză de utilitate publică, cu cei care sunt evacuați din imobilele naționalizate și cu cei care trebuie să elibereze zona Centrului Istoric pentru lucrările de reabilitare a clădirilor de acolo.
În 2007, cele 143 de locuințe au fost cumpărate de la dezvoltatorul SC Glina SA, care a mai vândut 20 de apartamente din același complex unor proprietari persoane fizice.
„Repartizarea apartamentelor proprietatea municipalității la unități locative cu statut de locuințe sociale au determinat reacții negative din partea proprietarilor de apartamente proprietate personală care au reclamat mai multor instituții atât restanțele mari înregistrate de chiriași la plata utilităților, lucru ce a dus la întreruperea alimentării cu apă și energie a complexului, dar și spargerea apartamentelor proprietarilor, distrugerea mașinilor personale, acte de vandalism comise constant de chiriași, agresare verbală sau cantități mari de gunoi neevacuate deoarece chiriașii nu plăteau la timp acest serviciu”, se arată în document.
În urma reclamațiilor depuse atât la Primăria Municipiului București, secția de poliție de pe raza complexului, Administrația Fondului Imobiliar, dar și la Guvern, 17 dintre cei 20 de proprietari și-au exprimat intenția de a-și vinde apartamentele municipalității.
„Sumele mari plătite pentru aceste apartamente, condițiile improprii și lipsa sentimentului de securitate în care sunt obligați să locuiască au determinat un număr de 17 locatari să-și exprime intenția de a vinde apartamentele către proprietarul majoritar, respectiv Municipiul București”, arată inițiatorii proiectului.
Astfel, asociația de proprietari a cerut ca apartamentele să fie evaluate și ulterior, pe baza negocierii, acestea să poată fi vândute municipalității. Cele 17 apartamente au suprafețe cuprinse între 41,19 metri pătrați și 112,88 metri pătrați.
În proiect se mai arată că situația a fost și în atenția Guvernului, care a dispus să fie făcute verificări de către Corpul de control al primului ministru. Verificările au vizat legalitatea cumpărării și repartizării acestor locuințe.
„Rezultatul acestui demers nu a fost adus la cunoștința instuției noastre”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.