„Ministrul Daea se crede în secolul XII și dispune, prin ordin de ministru, arderea câmpurilor de porumb pe unde au trecut porcii mistreți, în zonele contaminate. Ce facem cu pădurile domnule ministru, le ardem și pe acelea? Otrăvim și fântânile? Una dintre întrebările evidente, este cum de pesta porcină nu a afectat și fermele lui Dragnea și ale apropiaților acestuia? Mai mult decât atât, Valentin Dragnea, a reușit să sacrifice sau să vândă circa 10.000 de porci din ferma deținută la Salcia, înainte de declanșarea epidemiei de pestă porcină. 13.585 de porci avea Romcip Salcia în iulie 2017, din datele oficiale ale ANSVSA, iar băiatul lui Dragnea, când publicul încă nu cunoștea proporțiile epidemiei ce urma să vină, a pariat pe extinderea pestei africane, a valorificat porcii și a câștigat! Pe lângă faptul că în industria cărnii de porc sunt pierderi de miliarde de euro, iar autoritățile române – deși au avut la dispoziție toate instrumentele legale și administrative pentru a combate răspândirea acestei epidemii – nu au făcut față, Daea compară sacrificarea zecilor de mii de porci cu crimele comise în lagărele de exterminare de la Auschwitz și dispune arderea culturilor pe unde au trecut porcii mistreți”, a declarat deputatul Doru Coliu, vicepreședinte al PMP, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Culturile agricole care au fost contaminate de mistreți cu virusul pestei porcine vor fi arse sau dezinfectate de către proprietarii sau utilizatorii terenurilor, pentru reducerea riscurilor de răspândire a bolii, a decis ministrul agriculturii Petre Daea într-un ordin, relatează agrointel.ro.
Conform ordinului, în zonele afectate de boală, suprafețele vor fi verificate înainte de recoltare, iar zonele afectate de mistreți vor fi izolate prin benzi arate iar plantele neutralizate. Este interzisă recoltarea plantelor sau transportul acestora în alte zone, iar dezinfectarea mașinilor agricole, a combinelor, tractoarelor sau echipamentelor este obligatorie.
Nerespectarea prevederilor ordinului de către proprietarii sau utilizatorii de terenuri se sancționează conform prevederilor legale, mai menționează ordinul citat de agrointel.ro. Actul normativ a fost emis la finele săptămânii trecute și comunicat la începutul acestei săptămâni către direcțiile agricole.
ANSVSA a anunțat existența a 547 de focare de pestă porcină, în 98 de localități din județele Tulcea, Costanța, Brăila, Galați, Ialomița, Bihor, Sălaj și Satu Mare.
Foto: Hepta