Prima pagină » Știri » PMP îi „cere” lui Putin, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, să nu mai „falsifice istoria”

PMP îi „cere” lui Putin, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, să nu mai „falsifice istoria”

PMP îi
Peste 20 de membri ai Organizației de Tineret a PMP au mers, luni, la sediul Ambasadei Federației Ruse din București, cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România pentru a-i "remprospăta memoria" și a-i transmite o scrisoarea președintelui Vladimir Putin, cerându-i să nu mai "falsifice istoria".

Tinerii au stat în fața Amabasadei Federației Ruse aproximativ o jumătate de oră, un mic grup ținând în mână o harta a lagărelor în care au fost deportați românii din Basarabia și Bucovina de Nord, pentru a-i „reîmprospăta memoria” președintelui Vladimir Putin.

Membrii Organizației de Tineret a PMP au vrut să înregistreze, la ambasadă, o scrisoare adresată președintelui Putin, însă, nu li s-a permis accesul în sediul instituției. Astfel, au decis să trimită scrisoarea și harta prin curier către Ambasada Federației Ruse.

„La sfârșitul lui iunie 1940, în urma acelei decizii, și anume Pactul Ribbentrop-Molotov, cetățenii români s-au trezit peste noapte cetățeni sovietici, iar, un an mai târziu, aveau să trăiască o tragedie. Sute de mii de români, de la nou-născuți la bătrâni neajutorați, din Basarabia și Bucovina de Nord, au fost deportați în condiții inumane. În vara lui 1941, URSS declanșează primul val de deportări în masă a populației din Basarabia și Bucovina de Nord. Au fost trei valuri de acest fel. În total, peste 100.000 de români au fost deportați. Foarte mulți dintre ei și-au găsit acolo sfârșitul”, au susținut tinerii în scrisoarea pe care au vrut să o transmită lui Vladimir Putin.

„Aceasta este, stimate domnule Președinte, istoria adevărată. Cea pe care o negați, cea pe care o falsificați în manualele de istorie, cea pe care o acoperiți prin minciună și sfidare”, au mai spus tinerii din PMP, potrivit documentului citat.

Tinerii din PMP au susținut că Federația Rusă are obligația să ceară scuze familiilor celor care au suferit de pe urma deportărilor.

„Autoritățile Federației Ruse au obligația, cel puțin, să ceară scuze tuturor familiilor celor care au avut de suferit în urma deportărilor, iar pe viitor, să aibă demnitatea de a respecta dreptul popoarelor de a-și decide viitorul fără intervenții străine”, se arată în scrisoarea adresată lui Vladimir Putin.

Parlamentul a decis, în urmă cu o săptămână, ca ziua de 27 martie să fie declarată Ziua Unirii Basarabiei cu România, sărbătoare națională, inițiatorul proiectului, deputatul PMP Eugen Tomac, susținând că „uitarea istoriei este totuna cu trădarea”.

 

Citește și