PNL: Guvernul trimite problema refugiaților în derizoriu, insistând doar pe cote

Publicat: 13 09. 2015, 10:35

„În loc să supună dezbaterii publice întregul pachet propus de Comisia Juncker în urmă cu câteva zile, Guvernul Ponta insistă pe o singură problemă, cea a cotelor. În loc să se pună întrebarea cum se poate ajunge la o politică comună europeană în domeniul migrației, întreaga discuție este împinsă în derizoriu”, a spus Carp.

El a susținut că „propunerea inițială a Comisiei Europene având ca obiect repartizarea refugiaților nu a fost dezbătută public, răspunsul dat de Guvernul Ponta a fost comunicat strict pe canale diplomatice și ținut la secret”.

„Nu s-a făcut nicio estimare a numărului potențial de refugiați, însă, ce este mai important, nu s-a întocmit niciun plan pentru perioada posterioară prelucrării cererilor de azil. Nu s-a cerut punctul de vedere al autorităților locale, cele care au responsabilitatea integrării refugiaților în societate. La toate aceste întrebări, Guvernul Ponta răspunde invariabil «nu suntem pregătiți»”, a mai spus oficialul PNL, într-un comunicat remis agenției MEDIAFAX.

Carp a mai remarcat faptul că, ” în loc să încerce o armonizare a pozițiilor statelor care ar susține demersul României, Victor Ponta a încercat corelarea problemei refugiaților cu aderarea la Spațiul Schengen”.

„Vicepremierul bulgar Rumiana Bachvarova a anunțat că țara sa nu dorește aderarea la Schengen în schimbul primirii de refugiați, fiind vorba de două probleme distincte. O poziție corectă, care pune și mai bine în lumină proasta gestiune a ambelor probleme de către Guvernul Ponta: după ce a ratat obiectivul Schengen, poate rata și momentul ajungerii la un compromis pe tema gestionării problemei refugiaților”, crede secretarul executiv al PNL, care conchide: „Guvernul Ponta nu poate gestiona problema refugiaților, în condițiile lipsei acestora pe teritoriul României”.

Premierul Victor Ponta susține că România „nu își poate asuma ceva pentru care nu este pregătită” și că aceia care cer acum ca românii să fie solidari în criza refugiaților „sunt aceiași care ne spun că nu suntem buni de Schengen”.

Comisia Europeană a prezentat miercuri o propunere de repartizare între statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranți sosiți în Italia (15.600), Grecia (50.400) și Ungaria (54.000).

Conform acestei propuneri, România ar urma să primească 4.646 de imigranți, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia și 2.091 din Ungaria.