Viceliderul deputaților PNL Tinel Gheorghe a spus că liberalii au obiecții la Codul Silvic, care se suprapun pe cele ale președintelui Klaus Iohannis formulate în cererea de reexaminare a Codului trimisă Parlamentului.
„Cu privire la Codul Silvic, am avut obiecții și ne menținem obiecțiile, ele s-au suprapus pe obiecțiile președinteleui Klaus Iohannis. Am depus amendamente la Codul Silvic și credem că, în momentul de față, PSD încearcă să scoată 1,2 milioane de hectare de pădure din fondul forestier național și de sub regimul silvic. Este una dintre cele mai mari afaceri. Modificarea articolului 20 ar fi pentru România cel mai mare dezastru ecologic, am scădea dintr-o dată suprafața fondului forestier național la 22%, față de 32-33% cât este acum. Acesta este și substratul pentru care PSD a ieșit cu scandalul Schweighofer, ca să acopere scandalul scoaterii din fondul forestier național”, a arătat Tinel Gheorghe, într-o conferință de presă.
„Afacerea Schweighofer a intrat în România ca o afacere a familiei primului ministru Victor Ponta. În 2003, ministrul Agriculturii era Ilie Sârbu, iar secretar de stat la păduri era Adam Crăciunescu, care, în momentul de față, este director general al Regiei Naționale a Pădurilor. (…) Asta a fost o afacere de familie, se vrea în continuare o afacere de familie”, a adăugat Tinel Gheorghe.
Deputatul PNL Lucia Varga a precizat că PNL votează Codul Silvic numai dacă se acceptă amendamentele liberalilor. PNL propune eliminarea articolului 20 din Codul Silvic, care „permite tăierea pădurilor până la 10 hectare fără amenajament silvic”.
„Nu vrem să legiferăm corupția în România”, a adăugat Varga, susținând că peste un milion de hectare riscă să fie tăiate după bunul plac al pădurarilor.
Cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis la Codul Silvic urmează să intre, marți, în dezbaterea comisiilor juridică, de agricultură și de mediu.
PSD își menține poziția de a adopta un Cod care să prevină și sancționeze defrișări ilegale și monopolul, a anunțat, sâmbătă, liderul PSD, premierul Victor Ponta.
Senatul a respins, săptămâna trecută, modificările solicitate prin cererea de reexaminare și a votat legea în varianta inițială.
Codul Silvic a stârnit mai multe proteste, dar și acuzații la adresa președintelui Iohannis că ar avea legături cu firma austriacă Schweighofer.
Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, vineri, la Suceava, că asupra președintelui României Klaus Iohannis „planează o suspiciune” că nu ar fi de partea românilor pentru că nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament și a cerut reexaminarea legii.Vineri, purtătorul de cuvânt al PSD a afirmat că vrea să creadă că respingerea Codului Silvic nu a fost rezultatul lobby-ului unei firme din industria lemnului.