”Prezenta propunere legislativă prevede amendarea Legii Educației Naționale prin introducerea unui nou articol, astfel încât „volumul şi greutatea manualelor, rechizitelor şi a altor materiale necesare în procesul didactic, transportate zilnic de elevi la şcoală şi de la şcoală, vor fi adaptate capacităţii de efort fizic a elevilor iar greutatea acestora NU VA DEPĂȘI 10% din greutatea corporală a elevului. (…) Este evident că greutatea ghiozdanelor nu este adaptată capacității de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor și tinerilor și crește riscul apariției deformărilor de coloană vertebrală. Pe termen lung, specialiștii susțin că se poate ajunge până la afectarea aparatului locomotor, a celui respirator și chiar a sistemului nervos”, se arată în proiectul de lege depus.
Inițiatorul susține că elevii transportă zilnic o greutate aproape DUBLĂ față de greutatea recomandată și este necesar să îi protejăm.
”Pentru a-i proteja pe elevi, tot mai multe școli au decis să achiziționeze dulapuri, pentru ca fiecare copil să își poată depozita materialele necesare activității școlare zilnice (cărți, caiete, culegeri, echipament sportiv), dar acestea sunt mai degrabă excepția și nu regula. De exemplu, un elev de clasă primară poate avea un ghiozdan cu o greutate cuprinsă între 4 și 7 kg în condițiile în care greutatea maximă recomandată pentru un copil de 7-11 ani nu ar trebui să depășească 2,5 -3kg”, susține Raețchi în expunerea de motive.
De asemenea, articolul adăugat prevede că unitatea de învățămând este obligată să asigure spații unde elevii să își poată depozita manualele și rechizitele necesare, pentru a nu le mai transporta.
”Unitățile didactice de învățământ preuniversitar trebuie să asigure fiecarui elev în parte spații speciale, cu acces individual, pentru depozitarea manualelor, rechizitelor și a altor auxiliare didactice, inclusiv în afara orelor didactice”, prevede art 84, al.2.