România semnează luni Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). „Este un moment istoric”, spune premierul Florin Cîțu.
„Veţi vedea ultima variantă a PNRR. Este un moment istoric pentru România. O componentă a Planului de investiţii pe care îl avem pe următorii opt ani de zile, cel puţin, cele 29,9 miliarde euro care vin prin PNRR, 9,7 miliarde de euro din 48 de miliarde la nivel european sunt pentru transporturi. E cea mai mare sumă din UE. Avem 3,6 miliarde pentru România educată, deci vor merge în educaţie. Sunt fonduri pentru sănătate, pentru spitale noi. Este un program de investiţii clar, dar şi reformă, pentru că ele merg împreună. Primii bani vor fi la sfârşitul lui noiembrie sau începutul lui decembrie. Vom vedea exact suma la acel moment”, a declarat premierul Florin Cîțu.
Prin PNRR România ar putea beneficia de 29,2 miliarde de euro. „Pentru România, Planul Național de Redresare și Reziliență este nu doar documentul în baza căruia vom putea beneficia de o alocare de 29,2 miliarde de euro, ci și garanția că investițiile și reformele vor fi coordonatele următorilor ani. România se raliază, așa cum este firesc, obiectivelor ce caracterizează economiile dezvoltate: modernizarea infrastructurii de transport și medicale, economie verde, digitalizare. Apreciez colaborarea cu partenerii noștri europeni pentru definitivarea PNRR. Guvernul este pregătit să atragă fondurile de care va beneficia România și determinat să aplice programele de reformă”, a transmis, vineri, premierul.
Planul Național de Redresare și Reziliență este șase piloni, ce includ 15 componente, respectiv:
La finalul vizitei, cei trei demnitari vor susține o conferință de presă comună care va fi transmisă în direct pe canalul Ebs, Serviciul audiovizual al Comisiei Europene, pe canalul de Facebook al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, dar și pe site-ul Administrației Prezidențiale.