Sute de cărți valoroase, care aparțin patrimonului cultural al României au dispărut în cursul anilor de la Biblioteca Județeană din Oradea. Printre acestea se află și poemul „De-aș avea”, poezia cu care Mihai Eminescu a debutat, pe 9 martie 1866, în revista orădeană Familia.
La Biblioteca Județeană din Oradea se face de mai bine de un an un inventar al celor 130.000 de cărți care fac parte din fondul special al instituției. Înainte de finalizarea inventarierii, care se va termina în anul 2015, bibliotecarii orădeni au constatat lipsa a sute de cărți rare. Printre acestea se numără unele din secolele al XVI-lea și al XVll-lea, lucrări ex-libris, ediții rare ale operelor lui Schiller, Ovidiu, Voltaire și Cicero, dar și vechi cărți bisericești.
„Eu am venit la Bibliotecă în iunie 2009. Atunci se desfășura un inventar care s-a terminat în decembrie. Eu nu am fost mulțumită de acest inventar pentru că am sesizat o serie de neregularități, în special dispariții de carte veche raportate apoi la poliție și la Ministerul Culturii. Astfel, am declanșat alte inventare în 2011”, a afirmat pentru gândul Ligia Mirișan, directoarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Oradea.
La inventarul cărților speciale din Biblioteca Județeană din Oradea lucrează trei bibliotecari, de anul trecut, astfel că procedeul se va termina în 2015. „Atunci vom ști numărul real al cărților din fondul special… La cărțile vechi se lucrează cu mânuși și cu mască pentru că, deși sunt ținute într-un climat special, necesită o atentă manevrare”, adaugă directorul.
Directorul afirmă că până în prezent nu poate da o situație clară a sutelor de cărți pierdute. „Pe unele dintre acestea le-am regăsit în alte fonduri. Nu putem știi până la final ce mai găsim în plus sau în minus”, mai spune ea.
De la Biblioteca Județeană din Oradea nu au dispărut numai cărți, ci și reviste importante. Un exemplu este unicul număr al revistei Familia aflat în posesia bibliotecii, care conține „De-aș avea”, poezia de debut a lui Mihai Eminescu. Pagina cu poezia a fost ruptă și nu se știe cine anume a luat-o și ce s-a întâmplat cu ea.
„Există exemplarul din 9 martie 1866 al revistei ‘Familia’, cel în care a apărut poezia de debut, ‘De-aș avea’, a lui Mihai Eminescu. De mulți ani paginile au fost, însă, sustrase, nu știm exact de când. Asta este consemnat deja”, mai spune Ligia Mirișan, directoarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Oradea.
Directoarea afirmă că, după terminarea inventarului fondului special, în 2015, va anunța la poliție exact câte cărți de patromoniu lipsesc pentru a se începe o anchetă în acest sens.