Prima pagină » Știri » Polița obligatorie a locuinței va putea fi cumpărată și de la asigurători care nu fac parte din PAID

Polița obligatorie a locuinței va putea fi cumpărată și de la asigurători care nu fac parte din PAID

Polița obligatorie a locuinței va putea fi cumpărată și de la asigurători care nu fac parte din PAID
Asigurarea obligatorie a locuinței va putea fi cumpărată atât de la acționarii societății emitente de polițe obligatorii de locuințe (PAID), cât și de la alți asigurători, după ce aceștia vor încheia protocoale de colaborare cu PAID, a anunțat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Asigurarea obligatorie a locuinței va putea fi cumpărată atât de la acționarii societății emitente de polițe obligatorii de locuințe (PAID), cât și de la alți asigurători, după ce aceștia vor încheia protocoale de colaborare cu PAID, a anunțat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Anterior, polițele emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) puteau fi cumpărate numai de la acționarii PAID.

„ASF a adoptat normele privind PAID. Modificarea normelor existente a fost motivată de publicarea Legii 243/2013 în Monitorul Oficial, care modifică și completează Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor”, se arată într-un comunicat al ASF.

Instituția arată că polița de asigurare a locuinței împotriva dezastrelor naturale, emisă de PAID și cunoscută sub denumirea PAD, este obligatorie.

„Obligația constă în cumpărarea unei polițe PAD emisă de către PAID. Această poliță poate fi cumpărată în acest moment de la toate societățile membre PAID sau de la toate societățile care vor încheia protocoale de colaborare cu PAID”, se mai spune în comunicat.

PAID a fost înființată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare și supravegherea asigurărilor, precum și ale Legii 31/1990 privind societățile comerciale.

Cei mai mari acționari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama și Gothaer Asigurari (fiecare cu 15%). Generali România are o participație de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, UNIQA Asigurări și Grawe România dețin câte 5,5% din acțiuni.

Primele polițe PAD au fost emise de PAID în iulie 2010.

Prețul unei polițe PAD este de 10 euro sau 20 de euro, în funcție de materialul din care este construită locuința, și asigură o despăgubire maximă de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

„Cei care doresc asigurarea locuinței pentru o sumă mai mare (asigurare facultativă) au opțiunea să încheie suplimentar contracte de asigurare pentru acoperirea eventualelor pagube care depășesc plafonul asigurat obligatoriu. În acest caz, asigurarea obligatorie (polița PAD) și cea facultativă trebuie încheiate separat”, se arată în comunicat.

Potrivit ASF, asigurările facultative care includ acoperirea riscurilor de cutremur, alunecări de teren și inundații rămân în vigoare până la expirarea acestora.

„Cei care au încheiate până în acest moment contracte de asigurare care acoperă riscurile sus-menționate au obligația încheierii unei polițe PAD separate față de asigurarea facultativă abia la momentul expirării asigurării facultative. Din acel moment, obligația este de cumpărare doar a unei polițe PAD (de 10 sau 20 de euro), asigurarea pentru ceea ce depășește plafoanele de 10.000 de euro sau 20.000 de euro fiind la alegerea clienților (asigurare facultativă)”, se mai spune în comunicat.

Potrivit Legii 260/2008, proprietarii care nu își asigură locuințele vor fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei. De asemenea, proprietarii neasigurați și afectați de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundație, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorități pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Fondul locativ național numără aproximativ 8,5 milioane de locuințe.

La finele lunii iulie, portofoliul PAID număra 316.953 polițe, comparativ cu 330.093 contracte la 31 decembrie 2012.

Citește și