Poliția a verificat deținătorii de valori monetare, constatând sute de probleme

Poliția a verificat deținătorii de valori monetare, constatând sute de probleme
Poliția a verificat supermarket-uri, centre comerciale, unitățile bancare, punctele de schimb valutar și amanet, unitățile poștale, centrele de procesare, agențiile Loto-Prono, amendându-i pe deținătorii de valori monetare a căror planuri de pază lipseau sau erau defectuoase.
Publicat: 20/01/2013, 12:18
Actualizat: 11/08/2014, 16:33

Poliția a verificat supermarket-uri, centre comerciale, unitățile bancare, punctele de schimb valutar și amanet, unitățile poștale, centrele de procesare, agențiile Loto-Prono, amendându-i pe deținătorii de valori monetare a căror planuri de pază lipseau sau erau defectuoase.

În perioada premergătoare și după Sărbătorile de Iarnă, sub coordonarea Direcției de Ordine Publică – IGPR, polițiștii specializați în sisteme de securitate au verificat unitățile care au ca obiect de activitate manipularea, depozitarea și transportul de bunuri și valori. În urma neregulilor constatate, polițiștii au dispus măsuri de reorganizare a activității și au aplicat 419 de sancțiuni contravenționale.

Polițiștii au verificat respectarea prevederilor privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor de către unitățile economice care manipulează și depozitează valori însemnate ori transportă valori monetare.

„A fost verificat în principal modul de respectare a legii, de către unitățile care vehiculează ori transportă valori însemnate: supermarket-uri, centre comerciale, unitățile bancare, punctele de schimb valutar și amanet, unitățile poștale, centrele de procesare, agențiile Loto-Prono, casierii colectoare și ale furnizorilor de utilități etc”, precizează Poliția Română.

Astfel, polițiștii au verificat peste 7.400 deținători de valori monetare și peste 930 de transporturi de bunuri și valori.

Polițiștii au urmărit cu preponderență prevenirea și combaterea infracțiunilor contra patrimoniului societăților vizate, modalitatea de organizare și executare a transportului de valori cu respectarea prevederilor legale incidente, respectiv colectarea și transportul numerarului cu autoturisme amenajate și personal însoțitor înarmat, precum și asigurarea protecției locurilor de depozitare a valorilor cu respectarea minimă a cerințelor de securitate.

Pe linia deținătorilor de valori, polițiștii de la ordine publică au controlat 7.455 de unități economice, respectiv 1.543 de unități de tip hypermarket, supermarket și centre comerciale, 182 de centre de procesare a valorilor monetare, 1.798 de casierii colectoare și 3.649 alte unități economice ce depozitează valori.

În urma controlului, polițiștii au constatat deficiențe la 277 de unități, privind efectuarea serviciului de pază, respectiv la 130 de obiective nu exista plan de pază, la 15 obiective numărul de posturi de pază nu era în conformitate cu prevederile planului de pază, la 93 de obiective agenții de securitate nu erau echipați și dotați corespunzător și în 39 de obiective au fost depistați agenți de securitate care nu aveau atestat acordat de poliție.

De asemenea, 331 de unități prezentau deficiențe privind protecția mecano-fizică a spațiilor de depozitare, constând, de regulă, în lipsa protecției spațiului de depozitare/procesare – 88 cazuri, inexistența seifurilor de depozitare – 56 cazuri și păstrarea valorilor în seifuri necertificate din punct de vedere al riscului la efracție – 187 cazuri.

Un număr de 253 de unități prezentau deficiențe privind sistemele de alarmare destinate locurilor de depozitare, respectiv sisteme de alarmare nefuncționale – 88, sisteme de supraveghere video nefuncționale – 74, nefuncționarea comunicării cu dispeceratul de monitorizare – 54.

În ceea ce privesc activitățile desfășurate pe linia transportului de bunuri și valori, polițiștii au controlat 932 de transporturi, dintre care 591, aparținând societăților specializate de pază care au fost licențiate pentru executarea acestor activități și 341 aparținând unităților economice deținătoare de bunuri și valori în regim propriu.

Polițiștii au constatat deficiențe în 96 de situații, aspecte negative cu impact potențial asupra securității valorilor transportate și chiar a vieții și integrității corporale a persoanelor, constând în principal în nerespectarea consemnelor (24) și utilizarea autovehiculelor neamenajate (40), dar și lipsa planului de pază avizat (32).

Polițiștii au dispus măsuri de reorganizare a activității pentru cazurile în care s-a constatat că nu sunt luate toate măsurile de securitate pentru desfășurarea în bune condiții a activității de pază, transport valori și asigurare a securității obiectivelor de pe raza de competență.

De asemenea, în urma deficiențelor constatate, atât în domeniul deținătorilor de valori monetare, cât și în cel al transportului de bunuri și valori, în vederea corectării acestora, au fost aplicate 419 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 365.500 de lei.

Pe domenii de activitate, au fost sancționați, pentru deficiențe care au fost constatate în activitatea de profil, 157 de furnizori de servicii de pază, 15 furnizori de servicii pentru sisteme de alarmă antiefracție și 17 furnizori de servicii transport valori.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
De unde vin în România cele mai multe produse contrafăcute?