Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că a primit o solicitare scrisă de la Poliție, în care se cer explicații cu privire la amplasarea pe holul Primăriei a unei diplome în limba maghiară, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Urmare a solicitării Instituției Prefectului județului Arad cu privire la verificarea petiției domnului Angel Popescu (președintele Noua Dreaptă, filiala Arad – n.r.), care reclamă existența în incinta Primăriei Arad, lângă biroul domnului Bognar Levente (viceprimar – n.r.), a unei diplome în limba maghiară, vă rugăm să ne comunicați ce reprezintă respectivul tablou, motivul pentru care a fost amplasat în incinta instituției și dacă sunt respectate normele legale în vigoare în acest sens”, se precizează în documentul trimis Primăriei Arad.
Gheorghe Falcă s-a declarat susprins de faptul că „Poliția se ocupă cu astfel de lucruri”, afirmând că documentul invocat este o fotocopie a diplomei de cetățean de onoare acordată de orașul Arad, în anul 1869, primarului Atzel Peter. Acesta a fost primar în perioada 1867-1871 și a primit distincția în timpul mandatului.
Diploma este expusă în cadrul unei expoziți permanente, organizată împreună cu Muzeul Județean, și care cuprinde copii ale unor documente vechi, în general legale de primari din istoria orașului.
„Solicitarea Poliției nu-și are sensul. Dar le-am trimis un răspuns oficial”, a precizat Falcă.
Primarul a adăugat că Poliția a trimis o solicitare similară Colegiului „Csiki Gergely” Arad, pentru că ar fi amplasat pe clădire un steag în culorile drapelului Ungariei. Această informație a fost confirmată, corespondentului MEDIAFAX, de către directorul adjunct al liceului, Eva Hadnagy, care a spus că este vorba despre un steag primit de la un liceu înfrățit din Ungaria.
Tototdată, Falcă a spus că Primăria a primit o adresă și de la Prefectura Arad, referitoare la locurile de amplasare a steagurilor altor state în oraș.
„Având în vedere numărul mare de reclamații primite de Instituția Prefectului (…) vă adresăm rugămintea de a ne comunica, în cel mai scurt timp posibil, locurile publice stabilite de dumneavostră în care este permisă arborarea în permanență a drapelelor altor state împreună cu cel al României”, se arată în documentul trimis de către Prefectură.
„Dacă susțin că au foarte multe reclamații, trebuia ca în acestea să se spună unde au fost arborate astfel de steaguri. În Arad, doar în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare există steagul Ungariei, alături de cel al României și al Uniunii Europene”, a afirmat Falcă.
Primarul a mai spus că la liceul românesc din Ungaria, cel din Gyula, există doar steagul României, iar oficialii nu au reacționat așa cum o fac autoritățile române.
„În aprilie voi primi o diplomă la Budapesta și este normal să o afișez în Primărie. La Liceul Nicolae Bălcescu din Gyula (liceu cu predare în limba română – n.r.) există un singur steag, iar acela este al României, dar nimeni nu s-a ofticat. Ungaria este în UE alături de România. Așa că, dragă Prefectură și Poliția Română, cred că aveți atâtea alte treburi mai importante de făcut, decât să ne întrebați de ce avem diplome pe pereți și ce semnificație au ele. Cred că asta e deja prea mult”, a adăugat primarul Aradului.
Contactat de corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Lucian Cozma, a declarat, referitor la „numărul mare de reclamații primite”, că „există vreo cinci” înregistrate la Prefectură.
„Au existat vreo cinci reclamații. Se refereau la arborarea unor drapeluri aparținând altor state în oraș”, a precizat Cozma.