Poliția înregistrează în medie, zilnic, una-două alarme false cu bombă
Poliția înregistrează zilnic, în medie, unul-două apeluri privind amplasarea unor bombe în diverse locuri și pentru fiecare anunț sunt trimise echipe speciale, chiar dacă se știe exact că sunt alarme false, a declarat, miercuri, comisarul șef Gheorghe Dragomiroiu, adjunctul șefului Poliției Române.
Comisarul șef a făcut această declarație la seminarul "112 îți salvează viața", organizat la Palatul Parlamentului, la inițiativa europalamentarului român Adina Vălean și a subsecretarului de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, cu ocazia celebrării, pentru prima dată, în 11 februarie, a Zilei Europene a numărului 112.
"Avem 93 la sută apeluri false la 112, iar majoritatea provin de la cartelele prelpătite. Dispecerii identifică repede apelurile false și, doar de puține ori, chiar pleacă la respectivele solicitări. În schimb, noi, Poliția, nu putem ignora niciun apel care anunță amplasarea unor bombe. În fiecare zi sunt, în medie, una-două alarme cu bomă. Există situații când, deși știm sigur că este alarmă falsă, tot se acționează”, a mai spus comisarul șef Dragomiroiu.
Europarlamentarul român Adina Vălean a declarat, cu ocazia seminarului, că deși serviciul 112 din România "este, poate, printre cele mai evoluate în UE", cetățeanul trebuie educat, format și informat, întrucât peste 90 la sută din apeluri sunt false.
"Este important să formăm o cultură privind apelul 112. Mai concret, oamenii trebuie să știe ce însemnă 112, deci unde sună când formează acest număr, pentru ce sună și ce anume comunică pentru ca informația să fie transmisă rapid”, a mai spus Vălean.