Poliția israeliană s-a confruntat cu protestatarii din afara casei lui Benjamin Netanyahu, întrucât primul ministru înfruntat se confruntă cu critici crescute pentru presupusa corupție și gestionarea de către guvernul său de criza coronavirusului.
Oficialii municipali din Ierusalim, însoțiți de poliție, au ajuns luni în afara reședinței premierului și au început să demonteze corturile unei tabere de protest care a fost ridicat săptămâni în urmă de oameni care solicitau demisia lui Netanyahu, transmite The Guardian.
Filmările video i-au arătat pe oficialii orașului și poliția care îndepărtau pancarte în timp ce se certau cu oamenii din stradă.
Roi Peleg, un protestatar, a acuzat autoritățile de forță excesivă și a spus că un muncitor municipal l-a tăiat accidental pe frunte cu un cuțit în timp ce încerca să scoată un banner.
„Inspectorii au fost violenti cu protestatarii si a trebuit să apelăm la două ambulanțe, iar un bărbat a trebuit să meargă la spital”, a spus Peleg pentru Kan, radiodifuzorul public.
„În tot acest timp, după cum puteți vedea în fiecare videoclip, am cerut explicații și am fost ignorați.”
Primăria din Ierusalim a declarat că municipalitatea a eliminat echipamentul pentru că „a fost plasat fără permis și dăunează ordinii publice”.
Netanyahu combate trei acuzații de corupție, inclusiv pentru acuzații de luare de mită, fraudă și încălcarea încrederii. Primul ministru a negat în mod repetat orice infracțiune, susținând că este victima unei vânătoare de vrăjitoare motivate politic.
Luni, după demontarea taberei de protest, liderul opoziției, Yair Lapid, a replicat:
„Netanyahu a pierdut încrederea publicului și, cu aceasta, curajul de a face față cetățenilor care îi spun adevărul zilnic – că a eșuat”.
În timp ce guvernul Netanyahu a fost lăudat inițial pentru o blocare rapidă în martie, care a fost creditată cu reducerea infecțiilor zilnice la cifre unice, săptămâna trecută numărul cazurilor confirmate a crescut cu mult peste 1.000 pe zi. Oficialii au atribuit valul unei redeschideri excesive a țării.
Mai mulți israelieni din cinci sunt șomeri și, în ciuda unui pachet de ajutor de 20 miliarde lire sterline anunțat săptămâna trecută, multe întreprinderi spun că nu vor supraviețui pandemiei.