Explicațiile Poliției Române
Potrivit comunicatului IGPR, instituția nu a comunicat faptul că inspectorul general Liviu Vasilescu s-a întâlnit cu interlopii, deoarece „operaţiunea Poliţiei nu s-a terminat după înmormântare.”
„De ce nu am comunicat după înmormântare, ci doar în momentul în care au apărut unele imagini? Pentru că operaţiunea Poliţiei nu s-a terminat după înmormântare. De ce s-au întâlnit noaptea? Pentru că a fost un element surpriză. S-a ales o oră târzie astfel încât să nu existe posibilitatea ca această informaţie să fie diseminată rapid la toţi cei care şi-au anunţat prezenţa şi despre care noi deţineam informaţii că vor fi prezenţi la orele 14.00. De ce nu au fost chemaţi membrii familiei la discuţii în sediul Poliţiei? Pentru că s-ar fi creat un dezavantaj tactic, aceştia putând refuza să se prezinte. (în general, aceste persoane sunt aduse la Poliţie cu mandate de aducere!) Trebuie să-şi dea demisia chestorul Vasilescu? (…) Şeful Poliţiei Române şi-a făcut datoria în mod eficient, rezolvând o problemă complicată, conform regulilor scrise sau cutumiale ale instituţiei noastre”, precizează IGPR într-un comunicat transmis sâmbătă.
De asemenea, în comunicatul IGPR mai scrie că situația a fost foarte bine analizată, soluția adoptată fiind cea mai eficientă.
„În orice situaţie de această natură, analizezi şi pui în aplicare soluţia cea mai eficientă, astfel încât să primeze protejarea vieţii şi integrităţii persoanelor. Nu o spunem doar noi, ca să ne scuzăm sau justificăm acţiunea, ci o spun experţii în managementul crizelor, conform regulilor de tactică poliţienească şi culegere de informaţii ce se aplică şi-n alte state cu experienţă în managementul acestui gen de evenimente”, mai scrie în comunicat.
Potrivit instituției, evenimentul a fost analizat din două perspective: „limitarea răspândirii noului coronavirus, respectiv, şi foarte important, împiedicarea producerii unor acte de violenţă, de natură să afecteze grav ordinea publică.”
„Acest eveniment a fost analizat, din două perspective: limitarea răspândirii noului coronavirus, respectiv, şi foarte important, împiedicarea producerii unor acte de violenţă, de natură să afecteze grav ordinea publică. Au fost destule persoane care au spus că poliţiştii au intervenit şi au oprit o nuntă în Constanţa, iar în cazul din Bucureşti ‘le-au permis interlopilor o organizare deşănţată’, desfăşurată pe durata mai multor zile. Nici asta nu am explicat suficient, aşa că aducem acum la cunoştinţa opiniei publice faptul că am aplicat sancţiuni şi într-un caz şi în celălalt, pentru încălcarea normelor în vigoare. Astfel, printre alte măsuri, în Bucureşti s-au aplicat peste 250 de sancţiuni, înmormântarea respectând în desfăşurare normele legale”, mai spun reprezentanţii instituției.
În comunicatul IGPR mai scrie că foarte mulți profesioniști pleacă din instituție, acest fapt putând cauza sincope în momentele operative.
„Acest eveniment nedorit a scos în evidenţă un aspect deficitar al organizării noastre actuale: Plecarea din rândurile noastre a unui număr mare de profesionişti, a celor care cunosc în mod sofisticat munca de poliţie din teren, oameni care impuneau respect şi teamă în rândul infractorilor, poate genera sincope în momentele operative. Acest lucru îl cunoaştem şi încercăm remedierea operativă în fiecare situaţie de criză care apare. În consecinţă, am ajuns azi să discutăm de ce şeful Poliţiei Române a coborât în stradă să rezolve problema, tocmai pentru că în acel moment a fost singura soluţie operativă eficientă, pe româneşte, nu am avut altă soluţie care să garanteze succesul operaţiunii”, se arată în comunicat.
„Singurul considerat ca având experienţa necesară ”
Concluzia notată în comunicat este aceea că inspectorul general Liviu Vasilescu „a fost singurul considerat ca având experienţa necesară de a coordona operativ.”
„În concluzie, chestorul Vasilescu a fost singurul considerat ca având experienţa necesară de a coordona operativ, nici nu s-a ascuns, nu a făcut nimic ilegal, acţionând după «litera manualului» de tactică poliţienească, pe care trebuie să-l cunoască orice poliţist. (în plus, după cum aţi observat, echipa operativă a ştiut tot timpul unde sunt camerele de luat vederi). Alte întrebări la care răspundem aici. De ce nu am comunicat public aceste elemente până acum? Tocmai pentru că operaţiunile de acest gen ale Poliţiei Române nu pot fi publice decât la finalul investigaţiilor. Orice informaţie care ar fi apărut în spaţiul public r fi putut compromite cercetările”, mai scrie în comunicat.