Poliția Română: Peste 200 de dosare penale în domeniul pirateriei software, de la începutul anului. 30.000 de firme, avertizate de poliție

Poliția Română: Peste 200 de dosare penale în domeniul pirateriei software, de la începutul anului. 30.000 de firme, avertizate de poliție
Publicat: 25/09/2012, 16:26
Actualizat: 28/09/2018, 10:53

Peste 200 de dosare penale care vizează criminalitatea în domeniul pirateriei software au fost înregistrate de la începutul anului până în august, în 66 dintre acestea dispunându-se începerea urmăririi penale față de 81 persoane, au anunțat, marți, reprezentanții Poliției Române.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și organizația non-profit Business Software Alliance (BSA) continuă parteneriatul pentru prevenirea și combaterea pirateriei software, în condițiile în care, potrivit Studiului Global privind pirateria software în anul 2011, realizat de BSA, 63% dintre utilizatorii de PC-uri au folosit software piratat, iar valoarea comercială a software-ului fără licență instalat s-a ridicat la 207 milioane de dolari. Cu toate acestea, raportul BSA pentru România arată o scădere a ratei pirateriei software în 2011 față de anul anterior.

Pe linie de combatere, structurile specializate ale Poliției au efectuat, de la începutul acestui an până în luna august, peste 350 de acțiuni de verificare, în urma cărora au fost înregistrate 212 dosare penale care vizează criminalitatea în domeniul de referință. În 66 dintre acestea, s-a dispus începerea urmăririi penale față de 81 persoane, suspectate de săvârșirea a 112 infracțiuni prevăzute de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

În ceea ce privește activitățile de prevenire, în cadrul campaniei derulate în perioada septembrie 2011 – iunie 2012, 13.000 de companii au primit scrisori din partea celor doi parteneri, prin care au fost informate cu privire la riscurile tehnice, legale și de imagine asociate pirateriei software. Dintre acestea, 4.700 de companii au primit consultanță BSA referitoare la modul în care se poate realiza un audit software, iar 1.500 dintre acestea au trimis formularele de auto-auditare, marea majoritate fiind consiliate în continuare de BSA în legătură cu cele mai avantajoase variante de intrare în legalitate.

„Pirateria software în România cunoaște un trend descendent, iar o importanță deosebită pentru aceste rezultate o are colaborarea cu autoritățile române. Prin continuarea parteneriatului cu Poliția Română, ne propunem să creștem nivelul de informare și conștientizare în acest domeniu, în special în mediul de afaceri, și sperăm să avem rezultate din ce în ce mai bune, care să aibă un impact puternic asupra economiei românești”, a spus Magda Popescu, BSA Outside Counsel.

În perioada următoare, Poliția Română va continua să desfășoare atât activități cu caracter preventiv, cât și activități de combatere, prin valorificarea experiențelor anterioare și prin focalizarea activităților asupra situațiilor în care pirateria software se interferează cu fenomenul evazionist, a spus șeful Poliției Române, inspectorul general Petre Tobă.

„Rezultatele obținute ca urmare a derulării acestui parteneriat confirmă că eforturile comune de prevenire și combatere a utilizării și comercializării de programe pentru calculator fără licență, conduc la diminuarea impactului fenomenului infracțional în domeniu”, a mai afirmat Tobă.

Anul acesta, parteneriatul BSA și IGPR vizează inițierea unei noi campanii de informare – „Poți să treci de orice verificare cu bine?”.

Începând de marți, peste 30.000 de companii vor fi informate cu privire la faptul că utilizarea software-ului pe mai multe calculatoare decât numărul permis prin licență, completarea contractelor de licențiere cu date false, folosirea altor versiuni decât a celor contractate sau, pur și simplu, utilizarea de software fără licență constituie infracțiuni circumscrise pirateriei software și sunt fapte penale de natură economică.

Recomandarea către aceste companii și, în general, către toți agenții economici este realizarea în următoarele două săptămâni a unei examinări interne a utilizării de programe de calculator și a conformității acestora cu licențele achiziționate. În acest scop, pot folosi modelul de formular disponibil pe site-urile www.softwareculicenta.ro, www.bsa.org/romania sau www.politiaromana.ro. În plus, pentru a beneficia de consultanța unor specialiști în domeniu, firmele pot apela BSA la numărul 021.529.71.95 sau pot solicita să fie contactați de consultanții BSA, atunci când trimit formularul de audit (prin fax la nr. 021527.00.01 sau prin e-mail la [email protected]).

În situația comiterii de infracțiuni referitoare la dreptul de autor și drepturile conexe, legislația în vigoare prevede: amendă penală sau închisoarea de până la patru ani pentru persoanele fizice cu rol de conducere sau responsabile din punct de vedere legal în cadrul companiilor; cumulativ cu pedepsele aplicate persoanelor fizice din companie, persoanelor juridice li se poate aplica o amendă penală de până la 600.000 de lei; în funcție de gravitatea infracțiunii, se pot aplica una sau mai multe pedepse complementare, printre care dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activității parțial sau total pe o perioadă de la trei luni la un an, închiderea unor puncte de lucru pe o perioadă de la trei luni la trei ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achiziții publice pe o perioadă de la unu la trei ani și afișarea sau difuzarea hotărârii de condamnare; în plus față de sancțiunile penale, legea permite titularului drepturilor încălcate să solicite despăgubiri de până la de trei ori prețul licenței.

Utilizarea de software fără licență poate implica și riscuri de securitate. Conform studiilor realizate de BSA, International Data Corporation (IDC) și alte firme terțe, companiile care utilizează software piratat sunt mai vulnerabile la atacurile informatice, iar tranzacțiile prin mijloace electronice, precum online banking, de exemplu, sunt mai puțin sigure. Dintr-un studiu realizat de Harrison Group pentru Microsoft Corporation în 2011, rezultă că aproape 24% dintre sistemele de operare piratate au fost infectate la instalare sau au descărcat și au instalat malware în momentul conectării la internet.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?