Poliția Română pregătește o nouă structură care va fi aruncată în lupta împotriva clanurilor violente din întreaga țară. Din această adevărată armată de polițiști, vor face parte inclusiv ofițeri specializați în combaterea criminalității organizate și infracționalitate economică. Surse din rândul anchetatorilor au dezvăluit, în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO, cum se va reorganiza IGPR după scandalul declanșat de incidentele care au condus la moartea liderului interlop Emi Pian, iar mai apoi de condițiile în care au fost organizate funeraliile acestuia.
Incidentele violente care au avut loc în ultima perioadă în Capitală, dar și la Chiajna, în județul Ilfov, unde doi bărbați au fost internați ca urmare a unei răfuieli în stil mafiot, au determinat Poliția Română să se reorganizeze în așa fel încât să poată lupta eficient împotriva grupărilor infracționale violente.
Decizia vine la scurt timp după ce Florin Mototolea, zis Emi Pian, a murit după ce a fost înjunghiat într-o locație din București, unde era organizată o partidă de barbut la care luau parte lideri interlopi din București, dar și persoane venite din mai multe județe ale țării. Emi Pian, care nu venise să joace, ci să-i împrumute cu dobândă pe jucătorii rămași fără bani, a avut un conflict cu alt cămătar.
Iar mediatizarea intensă a cazului și înmormântarea faraonică ce a urmat, a demonstrat publicului larg că, cel puțin în București, există o faună infracțională diversă și numeroasă, după ce sute de interlopi s-au adunat, în prima zi de priveghi, în fața casei și în curtea casei celui care a fost unul dintre liderii clanului Pian.
Surse din Poliție au declarat, pentru Gândul.ro, că la nivelul conducerii Poliției Române s-ar fi decis dizolvarea Serviciului Grupări Infracționale Violente, care funcționează în cadrul Poliției Capitalei și transformarea lui într-o nouă structură care va funcționa la nivelul IGPR.
Mai mult, spun sursele citate, actualul SGIV va fi mutat inclusiv din sediul în care funcționează acum și instalat într-o clădire care aparține IGPR.
În plus, spun sursele citate, polițiștilor care există deja li se vor alătura alte zeci de ofițeri specializați în investigarea infracțiunilor de natură judiciară, plus un colectiv adus de la Combaterea Crimei Organizate și unul de la Investigarea Criminalității Economice.
În acest mod, șefii IGPR speră să atace grupările violente din toate direcțiile, în condițiile în care multe dintre bătăile de stradă care au îngrozit opinia publică ascund, în spatele lor, împărțirea teritoriilor pentru vânzarea stupefiantelor.
În același timp, polițiștii specializați în combaterea fraudelor vor putea cerceta afacerile acestor clanuri și vor putea verifica proveniența averilor acestora, în condițiile în care mulți dintre aceștia nu au muncit nici măcar o zi, dar locuiesc în adevărate palate și conduc mașini de lux.