Poliția rurală din Ilfov va avea 31 de posturi și peste 250 de polițiști
Poliția rurală din Ilfov – care va funcționa, potrivit MAI, din 1 septembrie – va avea 31 de posturi și peste 250 de polițiști, numărul acestora fiind stabilit în funcție de situația operativă existentă în fiecare comună, precizează Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Ilfov.
„În baza dispoziției Inspectoratului General al Poliției Române, la nivel național a fost elaborată Concepția de eficientizare a activității structurilor de ordine publică din mediul rural. Conform noii Concepții, la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, vor funcționa 31 posturi de poliție. Astfel, în mediul rural își vor desfășura activitatea peste 250 de polițiști”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, vineri, de IPJ Ilfov.
Potrivit sursei citate, numărul polițiștilor la un post de politie a fost stabilit în funcție de situația operativă existentă în fiecare comună, respectiv trei-patru polițiști/post de poliție.
Principalele avantaje urmărite prin ajustarea conceptului inițial și înființarea posturilor de poliție sunt: creșterea sentimentului de siguranță al cetățeanului din mediul rural; reducerea timpului de intervenție la evenimentele sesizate; posibilitate efectuării unor acțiuni cu forțe mărite fără a deplasa efective la distanțe foarte mari; îmbunătățirea procesului de relaționare polițist-cetățean; eficientizarea activității; prezența în teren a polițiștilor; creșterea gradului de cunoaștere a populației și a gradului de relaționare cu comunitatea; soluționarea cu operativitate a dosarelor penale; adaptarea unui program de lucru în funcție de necesitățile operative din zona de competență, conform aceleiași surse.
Vechile posturi de Poliție care funcționau în mediul rural vor fi reînființate și vor funcționa din nou, din 1 septembrie, după ce infracționalitatea în această zonă a crescut cu șase la sută în comparație cu anul trecut, au anunțat, miercuri, oficialii Ministerului Administrației și Internelor.
Potrivi surselor citate, infracționalitatea a crescut după ce, anul trecut, Poliția Rurală a fost reorganizată, iar posturile au devenit aproape inexistente, în sensul în care acolo a rămas un singur lucrător, cu program între 8.00 și 16.00.
Fără polițiști în comune, spun oficialii MAI, furturile de animale, tâlhăriile și infracțiunile stradale au crescut cu șase la sută comparativ cu 2011.
În aceste condiții, de la 1 septembrie, vor funcționa, la nivel național, 2.748 de posturi de Poliție în mediul rural, la care vor lucra, în ture, câte patru-cinci persoane, sub coordonarea unui șef de post care își va obține funcția în urma unui concurs, a precizat șeful Poliției Române, chestorul principal Petre Tobă.
Pentru suplimentarea numărului de polițiști la nivelul comunelor, aproape toată promoția nouă de agenți de poliție a fost încadrată în Poliția Rurală. Potrivit lui Tobă, cei mai mulți dintre aceștia vor fi nevoiți să-și închrieze locuințe, iar banii de chirie vor fi decontați de Ministerul Administrației și Internelor.