Prima pagină » Știri » Poliția Rutieră te poate lăsa fără mașină, dacă nu ți-ai plătit facturile

Poliția Rutieră te poate lăsa fără mașină, dacă nu ți-ai plătit facturile

Poliția Rutieră te poate lăsa fără mașină, dacă nu ți-ai plătit facturile
Firma de apă și canalizare publică din Vaslui a emis informări prin care anunță datornicii că vor fi executați silit. Un efect al executării este că, prin ordin judecătoresc, datornicii pot rămâne și fără mașinile proprietate personală, dacă nu există conturi sau alte bunuri care să poată fi sechestrate, pentru recuperarea datoriilor. Poliția Rutieră, în baza deciziei de executare silită, poate opri datornicul în trafic și îi poate lua mașina.

Reprezentanții Aquavas SA din Vaslui au emis informări către datornicii la facturile de apă și canalizare, prin care sunt anunțați că pot fi executați silit, conform Adevărul. Prin noul Cod de Procedură Civilă, executații silit se pot trezi cu sechestru pe conturi și bunuri, inclusiv pe mașini.

O prevedere legală din 2014 permite executorului judecătoresc să pună sechestru pe mașina datornicului, dacă acesta nu are venituri din salarii sau pensii care să poată fi poprite și nu deține nici alte bunuri care pot fi sechestrate.

„Este o măsură pe care, în baza actualei legislații, numai executorul poate să o pună în aplicare în baza unei hotărâri judecătorești de executare silită. Avem 200 de dosare la executorul judecătoresc. În noul Cod de Procedură Civilă este prevăzută această noutate, ca să-i zicem așa, deși legea nu e chiar nouă. Executorul judecătoresc face adresa către Poliție și polițistul de la Rutieră îi poate opri oricând în trafic și le poate ridica certificatul de înmatriculare. Legiuitorul a luat acestă măsură deoarece erau debitori care nu aveau altceva în proprietate decât un autoturism și chiar obțineau venituri cu mașina”, a declarat Vasile Luca, purtător de cuvânt al Aquavas SA Vaslui, pentru Adevărul.

Sechestrarea autovehiculelor se poate face în cazul oricărei datorii neplătite, nu doar a facturilor la utilități, însă datoria trebuie să depășească 10.000 de lei.

„În cazul înștiințării privind sechestrul unui autoturism, polițiștii pot opri în trafic autovehiculul sechestrat indiferent de locul unde se află. Se ridică certificatul de înmatriculare și cartea de identitate a mașinii. De asemenea, i se pune în vedere proprietarului că bunul este sechestrat și trebuie să se prezinte la executorul judecătoresc”, explică Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, pentru Adevărul.

În Vaslui, consumatorii au datorii către Aquavas în valoare de peste 1,2 milioane lei. Pe listele cu rău-platnici figurează 975 de persoane, iar pentru 620 dintre ele sunt date sentințe definitive pentru recuperarea sumelor restante.

Autor