„Oameni buni, opriți live-urile de la volan! Înțelegeți că nu sunteți cu nimic mai cool dacă vă filmați în timp ce conduceți. Vă puneți în pericol pe voi, dar și pe ceilalți participanți la trafic. Filmarea are mari șanse să apară în buletinele de știri, iar despre voi să se vorbească la trecut. Opriți nebunia asta care a făcut până acum atât de multe victime! Totodată, facem un apel către toți utilizatorii de facebook să ne anunțe imediat pe contul nostru în cazul în care văd astfel de filmări!”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne, pe Facebook.
Mesajului i-a fost atașată o fotografie trucată în care este arătat un șofer care face live pe Facebook, iar „MOARTEA” îi dă „love” videoclipului și comentează „Mai stai in live? Intreb pentru mine”.
Cel mai recent caz de acest gen este cel al unui tânăr de 31 de ani, din Oravița, care era în direct pe Facebook în timp ce conducea, a lovit din spate un tractor și a ricoșat în altă mașină al cărei șofer conducea regulamentar. Accidentul s-a produs pe drumul care leagă Timișoara de Moravița, în județul Timiș. O fetiță în vârstă de nouă ani, din mașina condusă regulamentar, și șoferul care făcea live pe Facebook au murit pe loc.
Șoferul care a provocat accidentul se numea Florin Muntean, în vârstă de 31 de ani, din Oravița, și era pasionat de viteză. De altfel, pe pagina sa de Facebook, tânărul s-a filmat și a transmis live de mai multe ori în timp ce conducea chiar și cu 220 km/h.
Psihologul clinician Adina Burghel a declarat, sâmbătă, corespondentului Mediafax, că rețelele de socializare au ajuns să aibă un efect extrem de puternic asupra indivizilor, pentru că îi fac să se simtă foarte puternici, plus că își pot crea imaginea așa cum și-o doresc.
„Rețelele de socializare au un efect extrem de puternic asupra indivizilor. Rețeaua de socializare ajunge să îl facă pe individ să se simtă foarte puternic, unic, de neatins. Facebook, în cazul de față, a devenit un substitut al eu-lui nostru social. Individul își crează o imagine așa cum și-o dorește el, se prezintă pe sine în termeni dezirabili, se face apreciat, admirat, invidiat chiar. Interacțiunea socială este virtuală și aproape unilaterală: cel care transmite live primește un like, o inimioară, ajungând astfel să se simtă validat, apreciat social. Răspunsurile celorlalți reprezintă oglinda care ne reflectă valoarea. Utilizatorul poate controla perfect imaginea pe care o are”, a explicat psihologul timișorean.