Prima pagină » Știri » POLITICA DE VIZĂ. SUA restricționează vizele pentru oficialii chinezi din cauza legii de securitate din Hong Kong

POLITICA DE VIZĂ. SUA restricționează vizele pentru oficialii chinezi din cauza legii de securitate din Hong Kong

POLITICA DE VIZĂ. SUA restricționează vizele pentru oficialii chinezi din cauza legii de securitate din Hong Kong

SUA restricționează vizele pentru oficialii chinezi considerați responsabili de subminarea autonomiei Hong Kong-ului. O nouă lege de securitate impusă de Beijing a atras critici din partea activiștilor democrației și a guvernelor străine.

Restricționarea vizelelor pentru oficialii chinezi vine la o zi după ce Senatul SUA a aprobat un proiect de lege, Hong Kong Autonomy Act

Administrația președintelui american, Donald Trump, a declarat vineri că a restricționat vizele pentru oficialii nespecificați și pentru foștii oficiali ai Partidului Comunist Chinez despre care se crede că încalcă autonomia Hong Kong.

Această mișcare vine pe măsură ce China avansează cu o lege de securitate care ar pedepsi subversiunea percepută în Hong Kong, pe care Beijingul a promis un grad ridicat de autonomie atunci când a recăpătat controlul asupra principalului hub financiar din Marea Britanie în 1997. Criticii spun că legea va elimina efectiv libertățile de care Hong Kong s-a bucurat până acum.

„Statele Unite solicită China să-și respecte angajamentele și obligațiile asumate în Declarația comună chino-britanică”, a declarat secretarul de stat Mike Pompeo în timp ce a anunțat restricțiile de viză.

O purtătoare de cuvânt a departamentului de stat a dat puține detalii despre exact cine a fost vizat, spunând doar că cei supuși restricțiilor vor fi „evaluați pentru eligibilitatea lor în cadrul acestei politici atunci când se aplică și li se poate refuza vizele”.

Anunțul politicii de viză a venit la o zi după ce Senatul SUA a aprobat un proiect de lege, Hong Kong Autonomy Act, care ar pune sancțiuni economice în SUA asupra oficialilor chinezi și poliției din Hong Kong identificate ca lucrează pentru a deteriora statutul autonom al Hong Kong-ului. Proiectul de lege, care trebuie aprobat de Camera Reprezentanților și semnat de lege de Trump, ar pedepsi, de asemenea, băncile care fac afaceri pe scară largă cu astfel de persoane.

Luna trecută, Pompeo și Trump au anunțat că SUA ar elimina Hong Kong de privilegiile speciale de tranzacționare care i-au permis să rămână un hub financiar global. Pompeo a spus în mai că Hong Kong a pierdut deja cea mai mare parte a autonomiei sale din China și nu garantează niciun statut special.

Tensiunile au crescut între Washington și Beijing nu numai din cauza Hong Kong, ci și din cauza pandemiei coronavirusului, a problemelor comerciale și a ceea ce mulți văd ca expansionism chinez în Marea Chinei de Sud.

Cu toate acestea, în ciuda rândurilor în creștere, Trump încă spune că speră ca China să implementeze un acord comercial bilateral.